UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін все більше орієнтується на стабільність режиму, особливо на тлі наступу ЗСУ у Курській області – ISW

Путін хоче зберегти ядро лояльних силовиків.

Реакція російського керівництва на наступ України у Курській області підкреслила, що внутрішні пріоритети Кремля все більше орієнтуються на стабільність режиму, особливо протягом останнього року.

Зокрема російське видання "Важные истории" повідомило, що дії президента Владіміра Путіна на ситуацію в Курській області продемонстрували певні зміни у владній вертикалі Кремля, багато з яких відбулися в останні місяці. Путін призначив свого колишнього охоронця Алєксєя Дюміна керівником "контртерористичної" операції проти української активності в цьому регіоні, що, на думку видання, свідчить про недовіру президента до російського Генерального штабу та Міністерства оборони, які зазвичай відповідають за оборонні дії. Натомість кремлівський диктатор покладається на людей, яким він особисто довіряє.

Читайте також: Візит Путіна у Баку свідчить про спробу відвернути увагу від подій у Курській області – ISW

Джерела видання також зазначають, що Дюмін наразі перебуває в конфлікті з представниками адміністрації президента Росії, що додатково підтверджує тенденцію Путіна підтримувати тих, хто має його особисту прихильність.

Аналітики американського Інституту вивчення війни ISW звертають увагу на те, що подібні рішення вказують на все більшу зосередженість Кремля на внутрішній стабільності.

Читайте також: Путін не здатний швидко відповісти на вторгнення України в Курську область — WP

У своїх звітах ISW детально аналізує зусилля Путіна щодо збереження ядра лояльних силовиків у владній вертикалі, особливо після збройного повстання "групи Вагнера" в червні 2023 року, що вперше поставило режим Путіна під серйозну загрозу.

Експерти зазначають, що зміщення акценту Кремля на таких людях, як Дюмін, які мають особисту довіру Путіна і міцну репутацію в галузі боротьби з тероризмом та контррозвідки, свідчить про дедалі більшу залежність режиму від структур безпеки. Українська операція в Курській області лише посилила цю тенденцію, показавши, що Кремль усе частіше звертається до офіцерів та силовиків для забезпечення стабільності, залишаючи політичні та економічні інститути на другому плані.

Читайте також: Сирський приховав плани наступу у Курській області від Єрмака і західних союзників – The Economist

Нагадаємо, за інформацією президента Володимира Зеленського, станом на 19 серпня ЗСУ контролюють понад 1250 квадратних кілометрів та 92 населених пункти в Росії.