UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін визнав «Л-ДНР», але не вказав кордони: російські політики та маріонетки Кремля ламають списи у суперечках

Визнання у межах всієї території Донеччини та Луганщини дає РФ привід для «виправданого» масштабного наступу на територію України.

Президент Росії Владімір Путін напередодні офіційно визнав «суверенітет» ним же створених та керованих воєнізованих угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Формулювання підписаних указів містять ризики, які може використовувати Кремль для розв'язання «виправданого» масштабного наступу на територію України. У тексті немає чіткої вказівки, у яких кордонах визнаються угруповання: нинішніх чи у кордонах Донецької і Луганської областей. Однак є згадка про можливість введення російських «миротворців» на територію «Л-ДНР».

Тобто, залишено люфт для претензій терористичних угруповань на всю території областей і створено формальний привід для введення туди російської армії 

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що «визнаються «ЛНР» та «ДНР» у тих межах, у межах яких керівництво республік здійснює свої повноваження».

Проте речник президента РФ Дмітрій Пєсков стверджує, що йдеться про територію всієї Донецької і Луганської областей: «Росія визнала «ЛНР» та «ДНР» у тих межах, у яких республіки проголосили себе у 2014 році». На уточнюючі питання, де проходять ці кордони, Пєсков відповідати відмовився.

У Держдумі РФ також озвучують різні трактування указів Путіна. Голова комітету у справах СНД Лєонід Калашніков заявив, що йдеться про визнання кордонів, визначених на незаконному «референдумі» 2014 року (згодом депутат відхрестився від своїх слів, назвавши публікації у росЗМІ «качкою»).

Але голова комітету з міжнародних справ Світлана Журова сказала: « У тих межах, що зараз, звісно. Ніхто не збирається йти далі. Ми у документах жодних інших кордонів не визначали».

У підконтрольних Кремлю угрупованнях вважають, що в указах йдеться про адмінкордони Донецької і Луганської областей. Віце-спікер «парламенту «ЛНР» Дмітрій Хорошилов опублікував звернення, в якому вимагав від України відвести війська до адміністративного кордону Луганської області.

«Наша територія – вся Луганська область, ми закликаємо Україну добровільно відвести війська, інакше буде вжито заходів», - намагався погрожувати Хорошилов.

Цей момент обговорювався ще до підписання указів 21 лютого. Тоді заступник голови комітету Ради Федерації РФ у міжнародних справах Андрєй Клімов стверджував, що «республіки» визнають в рамках поточних кордонів.

«Йдеться, зрозуміло, про ті території, які знаходяться у встановлених сьогодні кордонах. Решта перебуває за межами тих конкретних юридичних дій», - наголошував він.

А міністр МВС Владімір Колокольцев та перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ В'ячеслав Ніконов виступали за визнання у межах областей.

Читайте також: Визнання “ДНР” та “ЛНР”: Лавров прокоментував анонсовані санкції Заходу

Цей раунд протистояння із Заходом Путін програв. Він хотів великої гри, розділу сфер впливу, уявляючи себе Сталіним у Ялті. А в результаті – просто вкрав пасочки у того, хто менший на зріст. Але ж це був лише один із раундів. І ми маємо бути готові до всього. Аналіз нових геополітичних реалій по гарячих слідах – у статті Тетяни Силиної «Визнання ЛНР/ДНР»: перемога чи програш Путіна і що це означає для України?» у ZN.UA.