UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Путін-таксист врятував Росію від розвалу та західних спецслужб": У The Insider розвінчали міфи зі свіжого пропагандистського фільму

Хазяїн Кремля не рятував Росію від кризи 1990-х років.

Один із російських пропагандистських каналів показав фільм “Росія. Нова історія”, в якому було й інтерв'ю з президентами РФ Владіміром Путіним. Автори у фільмі показували глибоку кризу 1990-х років у Росії. Пропагандисти додали, що країна була на межі розпаду, чому чимало сприяли західні спецслужби, а Путін усіх врятував, а перед цим працював таксистом.

Видання The Insider, яке спеціалізується на розслідуваннях і разом з Bellingcat викривало операції російських спецслужб, як, наприклад з отруєнням Навального та Скрипалів "Новичком", розвінчало міфи про Путіна з фільму.

Зазначається, що криза 1990-х року в Росії була, але країна вийшла з неї не завдяки Путіну, а в результаті безпрецедентного зростання цін на нафту. У фільмі про це промовчали.

У фільмі Путін каже, що Захід хотів "розвалити Росію", і що він бачив "карти в інтернеті". Журналісти проаналізували карти та розповіли, що “карти такі час від часу з'являлися в російських та українських соцмережах, але на їхнє західне походження ніщо не вказує”.

Одна з найпоширеніших ось ця карта, де з англійською орфографією великі проблеми, що навряд чи може говорити про руку західних спецслужб, підкреслюють розслідувачі.

У пропагандистському фільмі Путін говорить про двох американських радників в уряді Росії. За тиждень він говорить про одне. Насправді у 1990-х року двоє вчених із Гарварду, яких судили у США за зловживання службовим становищем — отримуючи винагороду від USAID за роботу в Росії, вони водночас інвестували власні гроші у російські підприємства.

"Їм довелося виплатити американському уряду багатомільйонну компенсацію завданих збитків, причому більшу частину компенсації за Шлейфера сплатив Гарвардський університет. У жодних матеріалах судової справи не йдеться, що Шлейфер і Хей були якось пов'язані з ЦРУ або з будь-якими американськими державними органами, крім USAID”, - пишуть розслідувачі.

У фільмі Путін каже, що працював таксистом. Але раніше казав, що тільки думав над таким підробітком. The Insider вказує на посаду Путіна на той час. Спочатку він був віцемером Петербурга, а потім посадою в університеті, яку зазвичай віддають співробітникам розвідки. Журналісти наголошують, що зв'язки Путіна з угрупованнями, робота у ректораті великого ВНЗ навряд чи показують необхідність підробляти у таксі.

У 1989 році компанія PepsiCo дійсно отримала бартер за концентрат напою 17 підводних човнів, крейсер, есмінець і сторожовий корабель. Флот перегнали до Норвегії та розпили на металобрухт. Кораблі були застарілі, іржаві і ні на що інше не придатні, а все більш-менш цінне військове обладнання з них перед передачею американській фірмі зняли. Підводні човни були проєкту 613; цей тип дизельних підводних човнів випускали до 1957 року. У 2004 році Путін нагородив Дональда Кендалла, який був головою PepsiCo за часів цієї угоди, орденом Дружби.

У фільмі розповідає про силу російської армії, яка взяла аеропорт Приштині у Косово під час війни у 1999 році.

Своєї зони відповідальності у Косові Росія ніколи не отримувала. Російський демарш у Косові по суті не мав жодних практичних наслідків: зону свого впливу в Косові Росія не отримала. Російські миротворці контролювали приштинський аеропорт, але не заважали його використанню авіацією країн НАТО. Врегулювання косовського конфлікту проходило у повній відповідності до західних планів, резюмує The Insider.