UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін та Байден можуть домовитися про обмін утримуваними громадянами — кореспондент Сафронов

Також існує ймовірність досягнення нової угоди щодо скорочення озброєння. 

Під час сьогоднішнього саміту в Женеві президенти США Джо Байден та Росії Владімір Путін можуть домовитися про обмін утримуваними громадянами двох країн. Про це заявив журналіст "Нової газети" Юрій Сафронов під час ефіру на радіо НВ.

Він пояснив, що мова йде про американців Пола Вілана і Тревор Ріда, а також росіян Віктора Бута і Костянтина Ярошенка.  

"Всі чекають якоїсь нової угоди щодо скорочення озброєнь, а також щодо обміну полоненими - двох американських [колишніх] морських піхотинців, що з різних причин сидять в російській в'язниці, на, можливо, Бута і Ярошенка", - зауважив Сафронов.

Читайте також: Маркарова зустрінеться з помічником Блінкена після саміту Байден-Путін

У 2020 році російський суд засудив двох морпіхів - Пола Вілана і Тревора Ріда. Вілана звинуватили у шпигунстві та засудили до 16 років в'язниці. Ріда звинуватили в застосуванні насильства щодо двох російських поліцейських, за що він отримав дев'ять років колонії. 

У 2011 році у США засудили двох росіян - Віктора Бута і Костянтина Ярошенка. Бута звинуватили у змові з метою продажу великої партії зброї лівому колумбійському угрупованню FARC, за що він отримав 25 років в'язниці. Ярошенко ж отримав 20 років тюремного ув'язнення через звинувачення у підготовці до доставки великої партії кокаїну на територію США.

Нагадаємо, 16 червня у Женеві повинен відбутися саміт президента США Джо Байдена та глави Кремля Владіміра Путіна. 

Напередодні Москва озвучила основні теми переговорів. Середи них є й Україна. Попри успішну підготовку до цієї зустрічі, в РФ не сподіваються на будь-які вагомі зрушення. 

Байден має намір обговорити з Путіним хакерську атаку з боку Росії на американську компанію Colonial Pipelinе, яка відбулася на початку травня. Також сторони можуть обговорити питання безпеки та контролю озброєнь, порушення прав людини та інші.

У Кремлі розповіли про графік саміту, який буде складатися з трьох частин. Зустріч на женевській віллі La Grange повинна розпочатися о 13:00 за місцевим часом, тобто о 14:00 по Києву. Кінцева пресконференція за участі обох президентів не планується.