UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін сам робить все, щоб його режим повалили – Forbes

На думку оглядача, ще до нападу на Україну, президент Росії нашкодив економіці і рівню життя в країні.

За останні два роки президент Росії Володимир Путін став першим, хто кинув виклик Заходу і спричинив реальні проблеми в Європі. Однак його агресивна політика приречена на провал через занедбану російську економіку.

Про це на сторінках Forbes пише Пол Коєр, який зауважує, що санкції Заходу і несподіване падіння цін на нафту підриває і без того слабкий фундамент розвитку Росії і її імідж "світової держави".

"Іронія долі в тому, що саме Путін відповідальний за економічні біди Росії. І йдеться не лише про агресію Кремля проти України і анексію Криму, через які Захід ввів проти Москви санкції. Ці причини очевидні. Справа в бажанні Путіна контролювати російську економіку з Кремля, через яке відбулася націоналізація енергетичної сфери. Інновації не були запроваджені, а економіка лишилася не диверсифікована. Натомість Росія лишилася залежною від капризів світових цін на нафту", - йдеться в статті.

На думку оглядача, таким чином Путін пов'язав свою політичну долю з цінами на нафту і сам заклав початок повалення свого режиму. А вартість бареля, очевидно, ще протримається на дуже низькому рівні ще якийсь час, хоча, за словами екс-міністрі економіки Росії Олексія Кудріна, Кремлю для збалансування бюджету потрібна ціна 117 доларів.

"Поки що Путін намагався переконати росіян і світ, що економіка країни дає раду тій бурі, яка над нею нависла. Він хотів продемонструвати сильну позицію Росії. Для цього він посилався на надто оптимістичні економічні прогнози, хвалився угодами з Китаєм і збільшував витрати на армію", - йдеться в статті.

Однак, на думку автора, ця демонстративність дуже ризикована. В якийсь момент наступить момент, коли росіяни зрозуміють своє реальне становище, і підтримка Путіна обвалиться. А винен в цьому буде він сам. В цей же час, під час саміту "Валдайського клубу" експерти Путіна із Заходу обіцяли, що Росія переживе санкції завдяки примітивності. !zn