UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін робить ставку на слабкість Європи — The Telegraph

Європа повинна очолити боротьбу у протистоянні з російською агресією.

Більш ніж через два роки після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, цими вихідними ми станемо свідками ще однієї похмурої віхи: майже безсумнівного переобрання найбільш відповідальної за це людини — Владіміра Путіна. Якщо він пробуде на посаді президента ще один шестирічний термін, то стане найдовше правлячим російським лідером з часів Катерини ІІ у 18 столітті.

Проте зараз, коли Путін переконливо перемагає в ретельно сфальсифікованому опитуванні, вся ефективна внутрішня опозиція йому розгромлена, а Росія поступово просувається на полі бою, мало хто не погодиться з тим, що Москва перехопила стратегічну ініціативу. Криза з боєприпасами, розбіжності серед західних союзників Києва і нездатність Вашингтона ухвалити життєво важливий пакет військової допомоги призвели до небезпечної ситуації, в якій, за словами радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, Путін може бути близький до прориву, пише The Telegraph.

Читайте також: Розбіжності серед представників німецької влади грають на руку Путіну — Politico

"Європа виглядає вражаюче самовдоволеною щодо всього цього. Якщо колись Британія була найпалкішим прихильником боротьби України за виживання, то зараз Міністерство закордонних справ та у справах Співдружності, здається, більше зацікавлене в критиці ведення Ізраїлем війни проти ХАМАСу. Поглинута невпевненістю в собі, Німеччина, здається, взагалі опустила руки", — зазначає видання.

Що стосується французького президента Еммануеля Макрона, то якщо раніше він був стурбований тим, що Путіна не можна "принижувати", то тепер він відмовляється виключати направлення західних військ в Україну. Але він може не мати достатнього авторитету, щоб мобілізувати рішучість континенту, яка залишається найсильнішою у Східній і Центральній Європі, про що свідчить чеська ініціатива щодо постачання нових боєприпасів для України.

Читайте також: Путін ставить зіткнення із Заходом у центр президентських виборів — WSJ

"Оскільки Америка замикається в собі, а світ втрачає до неї інтерес, усім має бути зрозуміло, що тепер це боротьба Європи. Зміцнивши владу вдома, Путін робитиме ставку на те, що у нас більше не вистачить на це терпіння", — підсумувало The Telegraph.