UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін прилетів у Монголію, де його мають заарештувати

Диктатор проводитиме перемовини про будівництво газопроводу.

Очільник Кремля Владімір Путін прилетів до Монголії. Свій візит російський диктатор здійснить незважаючи на ордер на арешт Міжнародного кримінального суду (МКС), членом якого є Монголія, повідомляє Reuters.  

Кремль називає звинувачення у викраденні українських дітей "політично вмотивованими". Відповідаючи на запитання, чи були дискусії з монгольською владою щодо ордера МКС, речник Путіна Дмітрій Пєсков заявив, що "усі аспекти візиту були ретельно обговорені".

Читайте також: МЗС на тлі поїздки Путіна в Монголію нагадало про ордер МКС: диктатора потрібно віддати Гаазі

Агентство додає, що у центрі візиту російського диктатора — новий газопровід "Сила Сибіру 2", що з’єднає Росію та Китай. Москва роками веде перемовини про його будівництво для транспортування 50 мільярдів кубометрів природного газу на рік з Ямалу до КНР через Монголію. Проєкт  є частиною стратегії росіян з компенсації втрат більшої частини продажів газу до Європи з початку повномасштабного вторгнення в Україну.

Раніше у МКС заявляли, що Монголія зобовʼязана співпрацювати з судом, адже вона ратифікувала Римський статут. Проте додали, що за певних обставин держави можуть бути звільнені від зобов'язання арештовувати Путіна. Зокрема, якщо вони будуть змушені "порушити договірні зобов'язання з іншою державою" або якщо це "порушить дипломатичний імунітет особи або майна третьої держави".

Детальніше про зобовʼязання Монголії як учасника МКС та чому країна може не виконати ордер на арешт Путіна, читайте у статті Гюндуза Мамедова "Візит Путіна до Монголії: в чому проблема".