UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін "поклав око" на важливий балтійський острів — міністр оборони Швеції

Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він залякує членів НАТО.

Російський лідер Владімір Путін поклав око на шведський острів Готланд, попередив міністр оборони Швеції Мікаель Бюден. Готланд, найбільший острів Швеції, стратегічно розташований посеред Балтійського моря — між Стокгольмом і російським ексклавом Калінінград. Вчора 21 травня Міністерство оборони Росії оголосило про план розширення територіальних вод країни в Балтійському морі поблизу морського кордону з Литвою та Фінляндією, що викликало занепокоєння міжнародної спільноти, повідомляє Politico.

"Я впевнений, що Путін навіть поклав обидва ока на Готланд. Мета Путіна — отримати контроль над Балтійським морем", — заявив Бюден.

Він вважає, що якщо Росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив життя у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем.

Читайте також: Усі країни на узбережжі Балтійського моря, крім Росії, тепер є частиною НАТО — FT

"Ми не можемо цього допустити. Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він залякує членів НАТО", — додав міністр оборони Швеції.

Після демілітаризації у 2005 році Швеція знову ввела постійні війська на Готланд у 2016 році, після анексії Росією Криму в 2014 році. У березні Швеція також стала членом НАТО, що означає, що на неї поширюється стаття 5 Альянсу, яка гарантує, що всі інші члени Альянсу стануть на захист один одного, якщо на них нападуть.

"Якщо Путін захопить Готланд, він зможе загрожувати країнам НАТО з моря. Це був би кінець миру і стабільності в Північному і Балтійському регіонах", — вважає Бюден.

Читайте також: Використовуючи застарілі нафтові танкери Росія може спричинити екологічну катастрофу — глава МЗС Швеції 

Нагадаємо, що газета Financial Times зазначала, що Швеція покращить оборону острова Готланд на тлі загрози з боку Росії. Прем'єр-міністра Швеції Ульф Крістерссон заявив, що зміцнення Готланду буде одним з перших питань, які обговорюватимуться з партнерами по НАТО.