UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін погрожує озброїти Північну Корею — NYT

Російський лідер зробив це попередження наприкінці поїздки до Азії.

Владімір Путін прямо попередив Сполучені Штати та їхніх союзників, що він готовий озброїти Північну Корею, якщо вони продовжать постачати Києву сучасну зброю, яка вразила російську територію, що підвищує ставки для західних держав, які підтримують Україну.

Путін зробив цю погрозу в коментарях журналістам, які були з ним у В'єтнамі, пізно ввечері 20 червня, перед тим, як вилетіти додому в Росію після поїздки туди і в Північну Корею. Схожу, але значно менш відверту погрозу він зробив днем раніше в Пхеньяні, де відродив пакт про взаємну оборону часів холодної війни з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином. Пакт вимагає, щоб кожна країна надавала військову допомогу іншій "усіма засобами, що є в її розпорядженні" в разі нападу, повідомляє The New York Times.

Візит російського лідера до Пхеньяна підкреслив, що війна в Україні стала керівним принципом його зовнішньої політики, витіснивши інші пріоритети, які Кремль переслідував роками. 

Протягом багатьох років Росія брала участь у зусиллях ООН щодо обмеження ядерної зброї та ракетної програми КНДР, схвалюючи одну за одною резолюції Радбезу ООН, спрямовані на обмеження доступу Пхеньяна до зброї, технологій і ресурсів. Але тепер Путін різко змінив курс, виступаючи за скасування тих самих санкцій, які він схвалив, керуючись бажанням підвищити вартість підтримки України для США і потребою Росії у величезних запасах боєприпасів і зброї з Північної Кореї.

Офіційні особи Південної Кореї заявили, що у відповідь вони розглянуть можливість постачання зброї Україні. Путін застеріг їх від такого рішення.

Читайте також: Обіцянка Путіна відправити зброю КНДР викликає неймовірне занепокоєння — Міллер

Нагадаємо, що агентство Bloomberg розповіло про те, що означає договір про "всеосяжне партнерство" між Росією та КНДР. Він є способом виявити протест проти санкцій, накладених США та їхніми союзниками. Більше про значення цього договору для України пише Наталії Бутирська у статті "Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?"