UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін починає новий термін на посаді президента Росії

Прихильники Путіна визначають його період правління як час "вставання з колін".

Володимир Путін 7 травня в четвертий раз прийме присягу як президент Росії, продовжуючи 18-річний період свого правління. Прихильники Путіна визначають цей період як час "вставання з колін", опоненти вказують на корумповане самодержавство, повідомляє "Радіо Свобода".

Інавгурація Путіна в Кремлі відбудеться після того, як у березні відбулося голосування, яке він сам назвав демонстрацією довіри суспільства до його керівництва, критики кажуть, що вибори є лише демократичною вітриною.

Два дні тому, 5 травня, в десятках російських міст пройшли антипутінські і антиурядові протести, організовані насамперед прихильниками опозиційного політика Олексія Навального. Сам Навальний і сотні інших учасників протестів були затримані, але через кілька годин потому звільнені до початку судових розглядів.

На початку чергового терміну Путіна, Москва залишається в геополітичному протистоянні з Заходом через кілька питань, включаючи анексію Криму в 2014 році, підтримку сепаратистів на сході України, втручання у вибори в США і підтримку президента Сирії Башара Асада.

Раніше повідомлялося, що під час протестів під гаслом "Він нам не цар", присвячених наближенню інавгурації Володимира Путіна, поліція вже затримала понад 700 людей. Одного з лідерів опозиції Олексія Навального теж схопили в Москві коли він приїхав на Пушкінську площу, де проходять протести "Він нам не цар".

Нагадаємо, що Путін отримав посвідчення президента Росії ще третього квітня. Згідно з остаточними підрахунками, Володимир Путін побив рекорд підтримки за весь час участі у виборах президента, набравши 76,69% (56 млн 430 тис. 712 голосів). Друге місце зайняв кандидат від КПРФ Павло Грудінін, що набрав 11,77% (8 млн 659 тис. 206 голосів), на третьому місці - Володимир Жириновський з 5,65% (4 млн 154 тис. 985).