UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін планує "фізичні атаки" на Захід — Центр урядового зв'язку Великої Британії

Британська розвідка "дедалі більше занепокоєна" зростаючими зв'язками між Росією та кібератаками.

Росія Владіміра Путіна готує "фізичні атаки" проти Заходу, попередила голова Центру урядового зв'язку Великої Британії (GCHQ), в той час як представники британської та американської розвідки розкрили подвійну загрозу, що виходить від Москви й Пекіна. Енн Кіст-Батлер, призначена на посаду керівника британської розвідки в травні минулого року, у своїй першій великій промові підкреслила безпосередню загрозу з боку Кремля і "епохальний" ризик, який становить Китай для Великої Британії та її союзників.

Директорка GCHQ заявила на зустрічі експертів з кібербезпеки в Бірмінгемі, що її відомство вважає, що Москва прагне піти далі, ніж просто атаки в кіберпросторі. Агентство зв'язку "все більше занепокоєне зростаючими зв'язками між російськими спецслужбами й проксі-групами для проведення кібератак, а також підозрами у фізичному спостереженні й диверсійних операціях", повідомляє The Telegraph.

Читайте також: Росія посилює диверсії по всій Європі — The Economist

Кіст-Батлер заявила, що Москва "виховує і надихає" групи кібер-зловмисників, а "в деяких випадках, схоже, координує фізичні атаки проти Заходу". Минулого тижня британцеві було пред'явлено звинувачення у підпалі будівлі в Лондоні, і прокуратура звинуватила його в роботі на російську ПВК "Вагнер".

Виступаючи на конференції CyberUK, Кіст-Батлер повідомила, що "Путін не відмовився від своєї максималістської мети підкорити населення України". Вона додала, що підтримка Києва з боку Великої Британії залишається "непохитною", а британські шпигуни продовжують зміцнювати кіберзахист країни.

"Здійснення фізичних атак на Заході означатиме ескалацію ворожості Москви до Заходу", — пише газета.

Читайте також: FT: Росія готує диверсії по всій Європі, попереджають спецслужби

Кіст-Батлер також повідомила, що Китай становить неабияку загрозу для Британії, представляючи "справжній і зростаючий кібернетичний ризик для Сполученого Королівства".

Нагадаємо що Велика Британія вислала аташе посольства Росії з питань оборони. Очільник британського Міноборони Джеймс Клеверлі заявив, що таке рішення — це наслідок агресивної діяльності РФ не лише у Британії, а й по всій Європі. Крім того, газета The Telegraph зазначила, що вислання російського аташе з Лондона є частиною більш жорстокої відповіді, яка може привернути увагу до Пекіна.