UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав закон "Про контрсанкції"

Документ вже опублікований на офіційному російському ресурсі правової інформації.

Президент Росії Володимир Путін підписав закон "Про заходи впливу на недружні дії Сполучених Штатів Америки та інших іноземних держав". Відомий в РФ як "Закон про контрсанкциях", який був прийнятий Держдумою 22 травня, уже опублікований на офіційному порталі правової інформації та вступив в силу.

Згідно з законом уряд за рішенням президента Росії зможе вводити заборону на ввезення будь-якої продукції або сировини, за винятком продукції, аналогів якої немає в Росії і країнах, які підпадають під санкції.

При цьому заборона не поширюється на товари, що ввозяться в Росію для особистого користування.

Закон також дозволяє президенту Росії за своїм рішенням вводити будь-які санкції проти "недружніх держав".

У той же час відповідно до закону під контрсанкції може потрапити російська компанія з будь-якою часткою іноземної участі.

Законопроект про контрсанкції внесли в Держдуму РФ після того, як США ввели санкції проти фігурантів "кремлівського списку". У нього потрапили великі бізнесмени та чиновники. У першій редакції законопроекту були вказані конкретні категорії товарів, імпорт яких може бути заборонений. Серед них згадувалися ліки, що викликало найбільший суспільний резонанс. До другого читання перелік прибрали, замінивши його загальним формулюванням про заборону будь-яких товарів і сировини.

Читайте також: У Москві розповіли скільки російських громадян і компаній знаходяться під санкціями США

Нагадаємо, 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з "кремлівського списку". У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопосадовців , а також 12 державних і приватних компаній. До санкційного списку потрапили бізнесмени Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, Володимир Богданов, Андрій Скоч, сенатор Сулейман Керімов, а також міністр внутрішніх справ Володимир Колокольцев, голова Росгвардії Віктор Золотов, голова Роскомнагляду Олександр Жаров, голова ВТБ Андрій Костін, голова "Газпрому" Олексій Міллер, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев та інші.