UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін підписав указ про помилування Ходорковського

Оскільки звернення про помилування автоматично означає визнання законності всіх судових актів, винесених щодо нього, Ходорковський не зможе домогтися реабілітації в Росії. Він також програє боротьбу за майно ЮКОСа, яким після звільнення міг би керувати за кордоном.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ Про помилування Ходорковського М.Б.", повідомляє прес-служба Кремля.

"Керуючись принципами гуманності, постановляю: помилувати засудженого Михайла Борисовича Ходорковського, 1963 року народження, уродженця м. Москва, звільнивши його від подальшого відбування покарання у вигляді позбавлення волі", - йдеться в тексті указу.

Цей указ набирає чинності з дня його підписання.

Нагадаємо, 19 грудня після завершення великої прес-конференції президент Росії Володимир Путін заявив, що найближчим часом підпише указ про помилування екс-голови "ЮКОСа" Михайла Ходорковського.

"Що стосується Ходорковського, я вже про це говорив, Михайло Борисович повинен був відповідно до закону написати відповідний папір, він цього не робив, але тепер зовсім нещодавно він написав такий папір і звернувся до мене з проханням про помилування. Він вже провів у місцях позбавлення волі понад 10 років, це серйозне покарання, він посилається на обставини гуманітарного характеру, у нього хвора матір, і я вважаю, що можна прийняти рішення, і найближчим часом буде підписано указ про помилування", - сказав Путін.

Оскільки таке звернення автоматично означає визнання законності всіх судових актів, винесених щодо нього, Ходорковський не зможе домогтися реабілітації в Росії. Він також програє боротьбу за майно ЮКОСа, яким після звільнення міг би керувати за кордоном.

Разом з тим, захист Ходорковського стверджував, що ніякого клопотання він не подавав, але голова держави має право помилувати засудженого без відповідного прохання.

Раніше під час прес-конференції Путін заявив, що не бачить перспектив у так званій "третій справі Ходорковського", яку, імовірно, пов'язано з експертизою лібералізації кримінального законодавства, що нібито фінансувалася ЮКОСом.

Ринок акцій у четвер відреагував стрибком вгору на новини про швидке помилування Ходорковського, свідчать дані Московської біржі.

ТАКОЖ: Ходорковський: Президентство Путіна - втрачений для Росії час

Михайло Ходорковський повідомив про тяжку хворобу своєї матері у кінці листопада. Відповідаючи на питання газети The New York Times, "хто для вас є моральним авторитетом?", він написав: "Для мене незаперечний моральний авторитет - моя мама". Розгорнуту відповідь колишнього керівника ЮКОСа на питання видання було опубліковано на сайті Прес-центру Ходорковського і Лебедєва.

Михайло Ходорковський розповів, що в 45 років у Марини Пилипівни знайшли "підзапущений рак" - потім були "важкі операції. Хіміотерапія. Потім ще". За словами Ходорковського, тоді пощастило, вдалося домогтися тривалої ремісії".

"Зараз мамі майже 80 років. Знову рак, знову операція. Син уже 10 років у в'язниці, і є велика ймовірність ніколи не зустрітися на волі. Але мама не здається. Поїздки, десятки зустрічей. І завжди гордо піднята голова", - написав він. Ходорковський зізнався, що батьки не хотіли йому долі дисидента. "Лише одного разу, коли я пішов працювати в комсомол, мама сказала, що їй за мене соромно. Я тоді її не зрозумів. Зрозумів пізніше, стоячи на барикадах Білого дому, в 1991 році", - написав він. "Мамо, тобі більше ніколи не буде за мене соромно", - запевнив екс-голова ЮКОСа.

ТАКОЖ: Путін про Ходорковського: "Злодій повинен сидіти у в'язниці"

Матір Ходорковського повідомила, що дізналася про рішення сина, якого востаннє бачила влітку цього року у колонії в Сегежі, зі ЗМІ. "Слова Путіна про те, що я і Борис Мойсейович хворіємо, дійсно правда", - сказала Марина Ходорковська. Вона не змогла сказати, писав син прохання про помилування сам, чи "під чиїмось тиском або під диктування", але додала, що знає, в яких умовах син просидів десять років, "і судити його може тільки той чоловік, який відчув те ж саме".

Термін ув'язнення екс-голови ЮКОСа закінчувався у 2014 році, він мав вийти на свободу 23 серпня.

Відзначимо, що представники захисту екс-голови ЮКОСа спочатку заявили, що нічого не знають про його прохання до президента. Однак незабаром на сайті Прес-центру з'явилося повідомлення: "До зустрічі Михайла Ходорковського з його адвокатами всі раніше дані ними коментарі, які стосуються прохання про помилування, недійсні". !zn