UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін назвав чотири умови для збереження миру із Україною

Київська влада має реалізувати ідею нейтралітету.

Президент Росії Владімір Путін назвав чотири умови для нормалізації відносин із Україною. Про це він заявив під час спілкування із журналістами у вівторок, 22 лютого.

За його словами, для виходу із ситуації Києву необхідно відмовитися від вступу до НАТО.

"Ми виходимо з того, про що багато хто говорить, у тому числі і в західних столицях, що найкращим вирішенням цього питання було б, щоб наші колеги в західних країнах "не втрачали обличчя", щоб сьогоднішня київська влада сама відмовилася від вступу до НАТО. По суті реалізували б ідею нейтралітету", - сказав Путін.

Також Путін заявив, що ситуація в Україні вважатиметься врегульованою після визнання приєднання Криму до Росії.

"На мою думку, публічно це не звучало, але я скажу. Питання звучить так - що ж з обох боків або з боку Києва - має статися, щоб, на нашу думку, ситуація вважалася врегульованою в довгостроковій історичній перспективі і щоб ми могли жити спокійно, і щоб не йшлося про якісь конфлікти, тим більше озброєні. Я вам цю страшну таємницю розкрию - зрештою, тут немає нічого секретного. Перше, що необхідно зробити всім, - це визнати волевиявлення людей, які проживають у Севастополі в Криму.(…) Вони прийшли добровільно і ухвалили своє рішення – возз'єднатися з Росією", - заявив Путін, інформує "Інтерфакс-Україна".

Ще одним важливим пунктом президент РФ вважає визнання лідерів "ЛДНР" та демілітаризацію України.

"І нарешті найголовніше - якщо наші так звані партнери накачуватимуть сьогоднішню київську владу сучасними видами зброї, тому найголовніший пункт - це відомий ступінь демілітаризації сьогоднішньої України, оскільки це єдиний об'єктивно контрольований фактор, який можна спостерігати і на який можна реагувати", - сказав Путін.

Нагадаємо, 22 лютого Путін підписав укази про визнання "ЛДНР". Закон вже набув чинності біля Росії.

Визнання Росією так званих "ЛНР" та "ДНР" означає свідомий вихід із мінських домовленостей і завдасть серйозного удару політико-дипломатичному врегулюванню: таку думку висловили відразу кілька політичних діячів, зокрема канцлер Німеччини Олаф Шольц та держсекретар США Ентоні Блінкен.

Аналіз нових геополітичних реалій гарячими слідами — у статті Тетяни Силиної «Визнання ЛНР/ДНР»: перемога чи програш Путіна і що це означає для України?».