UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін намагається перетворити розробку вакцини проти COVID-19 на холодну війну — CNN

Росія заявила про те, що вже близько 20 країн та навіть деякі американські компанії виявили інтерес до нової вакцини.

Нещодавно президент Росії Володимир Путін оголосив про реєстрацію в Росії першої вакцини проти COVID-19. Проте, виникає запитання, наскільки безпечною є новостворена вакцина. Розробка вакцини проти коронавірусу перетворилася на справжні космічні перегони, і лідер Кремля намагається претендувати на перемогу, пише CNN.

Президент США Дональд Трамп свого часу обіцяв, що вакцина буде розроблена до кінця 2020 року, саме перед президентськими виборами в Сполучених Штатах, що, своєю чергою, мало б підвищити його рейтинг. Проте, науковці та медики сумнівалися в реальності його слів.

Однак, Володимир Путін зіграв на випередження, і заявив про те, що Росія вже розробила вакцину проти коронавірусу. Нова вакцина отримала назву «Спутник V», натякаючи на славнозвісний запуск СРСР першого штучного супутника Землі у 1957 році.

Ніколи не варто недооцінювати амбіційність світових лідерів.

За час перебування на посаді президента Дональд Трамп виявив досить велику повагу до Путіна, заперечуючи інформацію американської розвідки про те, що Росія своїм втручанням у вибори «допомогла» Трампу здобути перемогу. Одним із доказів прихильності Трампа до лідера Кремля є постійні намагання американського президента повернути Росію до  складу так званої «Великої сімки», яка свого часу була «Великою вісімкою», але після анексії Москвою Криму у 2014 році, Росія була змушена покинути «міжнародний лідерський клуб».

Американська розвідка має інформацію ще й про те, що начебто Росія намагалася викрасти інформацію про розробку вакцини проти COVID-19 за допомогою «хакерської атаки».

Таким чином, виготовлення вакцини переросло у справжнє змагання між світовими лідерами.

Так чи інакше, оголошення Путіна про вакцину має непокоїти Трампа, адже останній також сподівався отримати першість у «вакцинних перегонах», запевняючи, що в США вакцина буде готова до кінця 2020 року.

«Так швидко розробити вакцину просто неможливо», - каже професор Медичного коледжу Бейлора Пітер Хотез.

Як Росія зробила це так швидко? Критики кажуть, лідер Кремля намагається показати Росію як справжню глобальну наукову силу.

Наразі у світі 25 вакцин проходять клінічні випробування та понад сто на стадії розробки.  

Проте, Москва так і не оприлюднила жодних наукових даних щодо тестування вакцини. При цьому, російські урядовці заявили про те, що вже близько 20 країн та навіть деякі американські компанії виявили інтерес до нової вакцини, резюмує CNN.

Читайте також: Російська вакцина від коронавірусу потрапила під критику головного інфекціоніста США

Раніше повідомлялося, що Нова Зеландія знову запроваджує карантин після ста днів без коронавірусу.