UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін контролює всю владу в Росії та має повну недоторканністю, навіть якщо вирішить піти – ІСР

Конституційна реформа в Росії не просто обнулила президентські терміни

Рівно рік тому під час другого читання законопроєкту про поправки до конституції РФ депутатка Валєнтіна Тєрєшкова запропонувала обнулити президентські терміни для Владіміра Путіна. Викладачка московського Вільного університету Єкатєріна Мішина пише, що політичний театр за участю Путіна, який за цим послідував, знову підтвердив, що деякі кандидати в президенти завжди рівніші за інших.

У публікації "Інституту сучасної Росії" Мішина зазначає, що Тєрєшкова відправилася в законотворчий космос, запропонувавши або прибрати з конституції обмеження щодо президентських термінів, або обнулити їх для Путіна.

В результаті конституційних поправок Путін тепер:

Таким чином, Путін тепер надійно тримає в руках всі гілки влади. І єдиний передбачений конституційний спосіб вплинути на нього - це порушити процедуру імпічменту. Але це і при Борісі Єльцині жодного разу не вдалося довести до кінця, ну а тепер - і поготів, пише Мішина.

Тепер президент РФ, що припинив виконання своїх повноважень, має недоторканність. Його не можна притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності, не можна затримати, заарештувати, провести допит або обшук.

Така недоторканність поширюється на його житло та службові приміщення, автомобілі, телефони й комп'ютери, документи, багаж і листування.

"Позбавити його недоторканності може тільки Рада Федерації та тільки в порядку тієї ж самої процедури, яка передбачена для відмови від посади чинного глави держави - на підставі висунутого нижньою палатою парламенту звинувачення, підтвердженого висновком Верховного Суду РФ, про наявність в діях президента, як чинного, так і припинив виконання своїх повноважень, ознак злочину і висновком Конституційного Суду РФ про дотримання встановленого порядку висування обвинувачення", - пише Мішина, підкреслюючи, що можливість кримінального переслідування колишнього президента прагне до абсолютного нуля.

Детальніше про конституційні зміни в Росії читайте в статті Сергія Корсунського "Муміфікація Росії".