UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін хоче прилетіти до країни НАТО у супроводі власних винищувачів — ЗМІ

Візит до Туреччини неодноразово відкладався через те, що російський диктатор побоюється за своє життя.

Очільник Кремля Владімір Путін вимагає, аби під час візиту до Туреччини його літак супроводжували російські винищувачі. Про це повідомляє Middle East Eye із посиланням на джерела.

Російський диктатор  побоюється, що Україна може збити його літак у повітрі. Крім того, оскільки Туреччина є членом НАТО, російські офіційні особи особливо стурбовані можливими замахами на життя самого Путіна, чи його оточення, повідомили джерела. 

Ця вимога Москви, а також, можлива посадка російських винищувачів на території Туреччини, за даними джерел, і є причиною того, що візит Путіна до Анкари постійно відкладається, оскільки системи протиповітряної оборони НАТО в країні можуть сприймати такі літаки як ворожі цілі. 

Джерело, знайоме з переговорами, зазначило, що Туреччина навряд чи закриє системи НАТО, щоб задовольнити запит Росії. 

Під час останніх обговорень візиту російські та турецькі офіційні особи обговорювали прибуття Путіна в перший тиждень жовтня. Проте забаганка російського диктатора робить планування та організацію візиту дуже малоймовірними, додав співрозмовник видання.

Двоє колишніх турецьких послів, які раніше були тісно залучені до дипломатичного протоколу навколо візитів глав іноземних держав, назвали російський запит “дуже незвичайним”. 

“Турецький уряд може надіслати винищувачі для супроводу глав іноземних держав в якості жесту.  Проте я не можу пригадати жодного візиту, де глави іноземних держав хотіли б взяти з собою винищувачі своєї країни”, — сказав один із колишніх послів.

Проте російські вимоги не обмежуються лише винищувачами. 

Російські чиновники також скаржаться, що три найбільші готельні заклади в Анкарі –  Hilton, Sheraton і JW Marriott – належать США. 

Москва, за словами обізнаних людей, вважає американські готельні мережі небезпечними для глави російської держави.

Тож російський очільник хоче, аби Анкара надала для нього урядовий гостьовий будинок, що є дуже незвичайним і безпрецедентним.

Востаннє Путін відвідував Анкару в 2014 році.  Минулого року джерела повідомили виданню, що занепокоєння Путіна безпекою могли зіграти роль у відкладенні його візиту до Анкари.

Туреччина та Росія мають стратегічні відносини, засновані на енергетиці, торгівлі та туризмі. Водночас, на початку цього року Путін розкритикував Анкару за постачання зброї Україні.

Москву також непокоїть турецька банківська система, яка припинила операції з Росією після того, як у грудні США ввели вторинні санкції, що загрожують фінансовим установам, котрі торгують з російськими банками. Цей крок призвів до втрати певного обсягу двосторонньої торгівлі. 

Повідомлялося, що Москва хотіла б побудувати другу атомну електростанцію в турецькому Сінопі після вже побудованої "Аккую".

Обидві країни також обговорюють створення газового хабу на заході Туреччини.