UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін хотів перетворити Україну на ще одну слухняну Білорусь – російський письменник

Єрофєєв пояснив, чому Росія не хоче втрачати вплив на Україну.

Президент Росії Володимир Путін не хоче відібрати Донбас, йому потрібна вся Україна. Про це в інтерв'ю Neue Zürcher Zeitung сказав російський письменник Віктор Єврофєєв.

"Путін хотів би перетворити Україну на другу Білорусь, тобто слухняну державу з лояльним до нього лідером", - вважає письменник.

Він пояснив, що Росії тяжко існувати без України, оскільки вона пов'язує її з Європою і Півднем. Вона довгі роки була джерелом кращих спеціалістів, які рухали російські імперії. І тому Путін поводиться агресивно проти України і не хоче втрачати на неї вплив.

На думку Єврофєєва, ще одна причина агресивної поведінки Кремля полягає в занадто слабкій позиції Заходу.

"Я поспілкувався із західними політиками і зрозумів, що всі вони розгублені і не знають, що далі робити з Україною. Вони не поспішають з наданням допомоги, оскільки думають, що економічні труднощі занадто великі, а корупція надто поширена, щоб з нею можна було впоратися зовні. Путін, будучи колишній офіцером КДБ, дуже точно читає ці знаки слабкості. І він знає про нерішучість і відсутність стратегії у європейців", - сказав російський письменник.

Він додав, що зараз найвірогідніше президент Росії відмовиться від подальшої агресії в Донбасі. Однак він буде шукати способи, як економічно дестабілізувати Україну. Видання The Times сьогодні писало, що з початку війни в Україні російський президент демонстративно був глухим для звичайної дипломатії. Але Путіна можна змусити грати за правилами, натиснувши на його друзів.

Їхні статки треба заморозити і ізолювати від світової економіки до тих пір, доки Україна не поверне контроль над всією своєю територію, а Росія не почне співпрацювати в розслідуванні авіакатастрофи "Боїнга 777".

Видання також писало, що США готові закрити Путіну доступ до каналів фінансування. Складені у Вашингтоні пропозиції переслідують спробу закрити західні кредитні ринки для Росії, розповідають високопоставлені американські чиновники.

Нещодавно президент України Петро Порошенко заявив, що Росія і бойовики в Донбасі готуються до ескалації конфлікту. Також він підкреслив, що згідно з даними військової розвідки на територію України можливе військове вторгнення. За його словами, військова розвідка доповідає про концентрацію російських сил на кордоні між РФ і Україною, що "змушує докладати величезні зусилля для запобігання агресії та уникнення ескалації конфлікту".

12 липня Порошенко заявив, що уздовж українсько-російського кордону з боку Російської Федерації розміщено рекордна кількість російських військовослужбовців. "У нас є інформація, що біля українських кордонів розміщено рекордна кількість ЗС РФ. Причому у нас ця інформація не тільки з власних розвідданих, це підтверджено і по лінії НАТО, і США, і по лінії країн ЄС", - сказав він.