UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін дав громадянство Сноудену: чи буде шпигун мобілізований?

Звинувачений в США Едвард Сноуден попросив російський паспорт.

Президент Російської Федерації Владімір Путін надав російське громадянство звинуваченому в США у шпигунстві колишньому співробітникові ЦРУ та Агентства національної безпеки Едварду Сноудену. Відповідний указ, в якому, окрім Сноудена, новоспеченими росіянами вказані ще понад 70 осіб, розміщено на сайті Кремля.

За словами речника Путіна Дмітрія Пєскова, громадянство Сноудену було надано на його прохання.

Російський адвокат ексспівробітника спецслужб Анатолій Кучерена заявив, що заяву на отримання російського громадянства планує подавати також дружина Сноудена Ліндсі Міллс, яка народила сина у 2020 році.

Кучерена додав, що оголошена тижнем раніше часткова мобілізація його клієнтові не загрожує, адже він «не служив у російській армії».

Сноуден оголошував про наміри отримати російське громадянство з 2020 року. В США йому загрожує тривалий тюремний термін за звинуваченням у шпигунстві та викраденні державної власності.

Колишній співробітник ЦРУ, програміст Едвард Сноуден став відомим у 2013 році, коли передав виданням The Guardian і The Washington Post дані про програми американських спецслужб щодо стеження за інформаційними системами багатьох країн світу. Це спричинило низку міжнародних скандалів.

У США Сноуден був заочно звинувачений у шпигунстві й оголошений в міжнародний розшук, втім чоловік утік до Гонконгу, а звідти перебрався до Росії. Росія стала єдиною з понад 20 країн, до яких звертався Сноуден, яка надала йому політичний притулок, а тепер і громадянство.

Ще у 2013 Державний департамент США попереджав, шо надання будь-якою країною притулку або документів колишньому агентові ЦРУ Едварду Сноудену автоматично призведе до погіршення відносин цієї країни зі США.