UA / RU
Підтримати ZN.ua

Pussy Riot створять власну правозахисну організацію

Кошти на розвиток організації будуть збирати у спосіб, відомий як краудфандінг. Активістки мають намір тісно співпрацювати з юристами, священиками і не виключають, що також займуться політичною діяльністю.

Учасниці Pussy Riot Марія Альохіна та Надія Толоконникова, що зустрілися після звільнення за амністією у Красноярську, у п'ятницю прибули до Москви.

Дівчата підтвердили раніше зроблені заяви про те, що вони мають намір займатися правозахисною діяльністю. Вони повідомили, що планують створити правозахисну організацію "Зона права" (наголос на перший склад). Вона буде займатися "просуванням" скарг в'язнів з усіх регіонів на умови утримання, праці або насильство чи погрози.

Прокурори зараз покривають порушення у колоніях, сказала Надія, зазначивши, що після її голодування і листа зі скаргами на рабську працю в'язнів 16-годинний робочий день пішов у минуле, а ув'язнених жінок стали відпускати умовно-достроково. "Система має бути в тонусі, ми змусимо її бути в тонусі", - заявила вона.

Дівчата, які запропонували співпрацю помилуваному екс-главі ЮКОСа Михайлу Ходорковському, відзначили, що впевнені у своїх силах і здатності самостійно створити організацію, не звертаючись ні до кого по допомогу.

"У жодному разі не було мови про фінансове співробітництво. Він важливий нам як дуже сильна людина, непересічна особистість, яка пройшла набагато більш значний тюремний досвід, ніж це було у нас", - заявила Толоконникова. Вона уточнила, що малася на увазі "ідейна і концептуальна" співпраця.

Толоконникова розповіла, що кошти, необхідні в основному для можливості співпраці з професійними юристами, які будуть збирати у спосіб, відомий як краудфандінг (прийом добровільних пожертв від населення; його ж використовував опозиціонер Олексій Навальний під час своєї передвиборчої кампанії в мери Москви, і тоді вона, нагадаємо, викликала роздратування влади). До речі, Навальний, за словами Надії, увійде в контрольну групу для "Зони права". Співпрацювати дівчата будуть також з Сергієм Власовим із "Росузника".

Толоконникова запевнила, що вони з Марією не збираються їхати з Росії, де у них "багато роботи", в тому числі не виключена і політична діяльність. А ось від бренду Pussy Riot дівчата відмовляться - не будуть використовувати його в роботі нової організації. При цьому вони готові до співпраці у правозахисній діяльності, в тому числі і зі священиками.

"Питання про Pussy Riot - це питання вже не стільки до нас, оскільки цей проект живе вже окремо від нас і у різноманітних формах по всьому світу", - заявила Толоконникова, відповідаючи на питання про подальше музичне існування колективу. Разом з тим вона не виключила участі в подальших "музичних експериментах", не уточнивши, яких саме. (Нагадаємо, у серпні 2012 року учасниці групи отримали по два роки в'язниці за "панк-молебень" у московському Храмі Христа Спасителя-ред.).

Найстрашнішою у путінській Росії, за словами Толоконникової, є "неможливість говорити і бути почутим". А ті рішення Кремля, які є останнім часом (дві амністії - економічна і до ювілею Конституції, помилування Ходорковського-ред.) - ніякі не ознаки відлиги, переконана вона. Це має стосунок до майбутньої Олімпіаді у Сочі, а не до гуманізму.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2012 року п'ять дівчат влаштували в храмі Христа Спасителя в Москві так званий панк-молебень. Відеоролик з виступом було викладено в інтернеті. Пізніше поліція затримала трьох учасниць акції - Толоконникову, Альохіну і Катерину Самуцевич. У серпні 2012 року Хамовницький суд засудив їх до двох років колонії загального режиму за хуліганство. У жовтні того ж року московський суд змінив покарання Самуцевич на умовне і звільнив з-під варти в залі суду. Вирок Альохіній і Толоконниковій було залишено чинним. Термін ув'язнення дівчат закінчується на початку березня 2014 року.

Альохіна та Толоконникова підпали під амністію, оголошену минулого тижня Держдумою у зв'язку з 20-річчям російської Конституції. !zn