UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пучдемон найняв адвоката, який захищав баскських сепаратистів руху ЕТА

Адвокат запевнив, що Пучдемон найняв його в якості юридичного консультанта.

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон, відсторонений від посади за рішенням уряду Іспанії, найняв бельгійського адвоката Поля Бекаєрта, який колись захищав баскську сепаратистську організацію "Країна Басків і Свобода" (ЕТА), пише "Європейська правда".

За даними видання, Пучдемон обрав адвоката Бекаєрта, який має довгу історію захисту в суді членів ЕТА, щоб отримати юридичну консультацію з приводу можливого прохання про надання притулку в Бельгії.

Бекаєрт запевнив напередодні, що Пучдемон найняв його в якості юридичного консультанта, проте не повідомив, що особисто зустрічався з відстороненим головою уряду Каталонії.

"Я підтверджую, що сьогодні (30 жовтня. - Ред.) Пучдемон зв'язався зі мною, але я не можу сказати, що саме він попросив, це адвокатська таємниця. Що стосується політичного притулку, то ще нічого не вирішено. Завтра буде зустріч з цього питання", - сказав він.

Зазначимо, ЕТА ("Країна Басків і Свобода") вважається однією з найстаріших терористичних організацій Європи, створена в 1959 році як рух студентського спротиву. Молодь виступала проти диктатури генерала Франко та його спроб знищити культуру і традиції басків. ЕТА швидко переросла в воєнізоване угруповання і сформулювала мету - незалежність Країни Басків. Члени угруповання влаштовували вибухи по всій країні, викрадали людей, нападали на поліцію. В пік активності організації загинуло багато людей, кількість обчислювалася тисячами.

У 2010-2011 роках ЕТА кілька разів повідомляла про відмову від збройної боротьби і про те, що збирається вести боротьбу за незалежність Країни Басків мирними засобами. У квітні 2017 року вона заявила про повне роззброєння.

Організація неодноразово використовувала в своїй боротьбі замахи на іспанських політиків. На рахунку ЕТА - смерть іспанського прем'єра Луїса Каррера Бланко і ще кількох іспанських політиків.

Як повідомлялося, глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон, відсторонений від посади за рішенням уряду Іспанії, виїхав в Брюссель. Як зазначають журналісти, разом з Пучдемоном поїхали ще п'ять членів уряду регіону. Раніше видання Sky News писало з посиланням на міністра у справах міграції Бельгії Тео Франкена про те, що надання Пучдемону політичного притулку в Бельгії "дуже ймовірно".

У понеділок, 30 жовтня, Генеральна прокуратура Іспанії звернулася в суд у зв'язку з голосуванням парламенту Каталонії за незалежність регіону за підсумками референдуму 1 жовтня. 20 каталонських лідерів, включаючи Пучдемона, звинувачуються у заколоті і розтраті державних коштів. Генеральний прокурор Іспанії Хосе Мануель Маса зажадав від них негайно з'явитися в слідчі органи і пригрозив арештом у разі відмови.

Детальніше про проголошення незалежності Каталонії і відповідну реакцію Мадрида читайте в матеріалі Олексія Коваля "Примус до єдності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".