UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протистояння США та Китаю: Пекін мститься американським ЗМІ за дії Адміністрації Трампа - NYT

Суперництво між першою і другою економіками світу посилюється.

Китай хоче, щоб чотири американські новинні організації надали уряду інформацію про свій штат, фінанси та нерухомість холдингів на території Піднебесної. Міністерство закордонних справ КНР заявило, що це помста за останні дії адміністрації президента Дональда Трампа проти китайських ЗМІ в Сполучених Штатах.

Американська газета The New York Times пише, що серед цих медіа The Associated Press, CBS News, National Public Radio і United Press International.

Такий крок Китаю став останнім в серії протистоянні "око за око" в історії з журналістами, що є частиною посилюється суперництва між першою і другою економіками світу.

У березні Китай вимагав від п'яти інших американських ЗМІ надати інформацію про свою діяльність. Пекін також вислав з країни майже всіх американських журналістів, які працюють на The New York Times, The Wall Street Journal і The Washington Post.

Випровадження журналістів відбулося після рішення адміністрації Трампа в лютому визнати п'ять державних медіа Китаю іноземними організаціями, за умови введення правил, аналогічних тим, які застосовуються до дипломатичних представництв. Після того, як Китай вислав американських журналістів, Сполучені Штати в березні скоротили число співробітників державних ЗМІ, дозволених до роботи в США, зі 160 до 100.

У червні адміністрація Трампа включила в цьому списку ще чотири китайських інформаційних агентства.

Речник МЗС КНР Чжао Ліджян назвав запит про надання інформації про медіа «необхідним контрзаходом» проти дій США, які, за його словами, є «необґрунтованим придушенням» китайських новинних агентств в Сполучених Штатах.

Американські та інші іноземні кореспонденти в Китаї кажуть, що умови роботи там значно погіршилися в останні роки. Поліція переслідує журналістів і тих, у кого вони беруть інтерв'ю. Деяким журналістам обмежили роботу в Китаї в покарання за критику китайського уряду.

Але останній цикл ескалації між Вашингтоном і Пекіном розгорівся не на жарт, коли Держдепартамент США в лютому почав вважати п'ять китайських державних китайських медіа «іноземними місіями». Тоді в список потрапили інформаційне агентство "Сіньхуа", "Міжнародне радіо Китаю", China Global Television Network, China Daily Distribution Corporation і Hai Tian Development USA. Всім медіа дозволено працювати в США.