UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти Угорщини мають запровадити санкції через закон про ЛГБТ – позиція Франції

Але виключати Угорщину з ЄС не варто, вважають у Парижі

Проти Угорщини мають запровадити санкції через закон про боротьбу з ЛГБТ, вважає міністр з європейських справ Франції Клеман Бон, передає Reuters.

Водночас він, як і президент Франції Еммануель Макрон, не підтримує ідею виключення Угорщини з Європейського Союзу через скандальний документ.

Дискримінаційний закон, який обмежує права ЛГБТ, ухвалили в Угорщині 15 червня. Він забороняє ділитися з неповнолітніми будь-яким контентом, що зображує гомосексуальність або зміну статі як нормальні явища. Документ розробила домінуюча у парламенті Угорщини консервативна партія прем’єр-міністра Віктора Орбана «Фідес», також підтримала ініціативу права політсила «Йоббік». Опозиційні партії виступили проти. 

Творці закону вважають, що він допоможе боротися з педофілією. Водночас правозахисники засуджують його за дискримінацію, підкреслюючи, що пов’язувати ЛГБТ-спільноту з педофілами неправильно: закон може використовуватися для стигматизації та переслідування осіб через їхню гендерну ідентичність та сексуальну орієнтацію.

Більшість країн ЄС висловили «глибоку занепокоєність» щодо закону в спільній заяві, яку ініціювала Бельгія.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що через такий закон Угорщина більше не може бути членом Євросоюзу.

«Для мене Угорщині більше немає місця в ЄС. Але, на жаль, в тій системі, яка у нас є, я не можу зробити це самостійно, лише [з] 26 іншими державами-членами, які скажуть: "Ви повинні піти”», – сказав Рютте.

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не погодилась із такою радикальною позицією, але розкритикувала той факт, що новий угорський закон прирівнює інформування молоді до кримінальної діяльності, зокрема педофілії.