UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти Саркозі розпочали офіційне розслідування

Проти колишнього президента французька Феміда зібрала достатню кількість доказів правопорушень

Екс-президента Франції Ніколя Саркозі підозрюють в отриманні незаконного фінансування його виборчої кампанії від лівійського диктатора Муаммара Каддафі. Проти колишнього французького президента розпочали офіційне розслідування, повідомляє BBC.

Саркозі звільнили після двох днів допиту в Центральному офісі по боротьбі з корупцією та фінансовими правопорушеннями в Нантері. Його звинувачують у незаконному фінансуванні кампанії, незаконному привласненні лівійських державних коштів та пасивної корупції.

У Франції вираз "перебувати під офіційним розслідуванням" означає, що проти підозрюваного знайдено достатню кількість доказів правопорушень, тому розслідування може тривати і, ймовірно, буде передано в суд.

Саркозі заперечує звинувачення. Він вважає, що лівійські обвинувачі хочуть помститися за його рішення використовувати французькі військові літаки під час повстання, в результаті якого в 2011 році Каддафі був повалений.

Справа Саркозі тягнеться ще з 2013 року. Слідчі перевіряють інформацію про те, що колишній лівійський диктатор Муаммар Каддафі таємно перевів Саркозі 50 млн євро на виборчу компанію останнього, що вдвічі більше за передвиборний бюджет, дозволений французьким законом. Ці виплати також порушують правила зовнішнього фінансування кампанії.

Читайте також: Французькі політики прокоментували затримання Саркозі

Раніше, у Франції затримано екс-президент Ніколя Саркозі. Вінзатриманий у зв'язку з розслідуванням про фінансування його виборчої кампанії.

У лютому 2016 року прокуратура Франції розпочала розслідування щодо колишнього президента країни за звинуваченням у тому, що вартість його передвиборної кампанії на пост президента в 2012 році в два рази перевищила допустимий законом ліміт в 24 мільйони євро.

За версією слідства, з метою приховування цього факту були підроблені документи фінансової звітності.

Пізніше стало відомо про те, що Ніколя Саркозі будуть судити за приховування витрат на виборчу кампанію.