UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проти поправок до Конституції РФ проголосувала мер Якутська

Якутія посіла друге місце за кількістю незгодних з поправками.

Мер Якутська Сардана Авксентьєва проголосувала проти поправок до Конституції, але до останнього часу не афішувала свій вибір. Однак в соцмережах стала поширюватися фейковий фотографія, на якій в бюлетені чиновниці хтось домалював галочку в графі "за". На цей знімок довелося відреагувати прес-секретаря мера, який пояснив, що опублікована в Мережі фотографія - справа "майстрів фотошопу", написав в Instagram медіаексперт Микола Подосокорскій.

За даними ЦВК, за проголосували майже 73% виборців, проти - трохи більше 21%. Самим лояльним регіоном Росії виявилася Чечня: там при явці в 95% поправки до Конституції підтримали майже 98% тих, хто проголосував.

Самим протестним - Ненецький автономний округ, де проти змін основного закону виступили 54,5%. Друге місце за кількістю незгодних з поправками зайняла Якутія - там "немає" сказали близько 40% всіх виборців.

Як повідомляє кореспондент wonderzine, Сардана Авксентьєва відома і за межами Якутії. Своїми головними темами вона назвала "бюджет і міське господарство" і обіцяла "порядок і прозорість у всьому". Авксентьєва звільняє чиновників, яких підозрюють в шахрайстві, продає дорогі автомобілі, записані на мерію, і розриває держконтракти з підрядниками, які кладуть асфальт на сніг.

У червні якутський портал News Ykt пропонував вибрати кращого мера Якутська - Авксентьєва виграла, набравши майже 58% від загального числа голосів. За її попередника Айсена Миколаєва проголосувало трохи більше 15%.

Читайте також: Путін назавжди: поправки до конституції Росії завтра набудуть чинності

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба під час урочистого підняття кримськотатарського прапора на флагштоку відомства 26 червня зазначив, що зміни до Конституції Російської Федерації не завадять Україні повернути Крим.

1 липня в Росії відбувся федеральний референдум по внесенню поправок до Конституції. Вони передбачають так зване "обнулення" президентських термінів Путіна, і він зможе балотуватися в президенти нібито "вперше".

Детальніше про конституційні зміни в Росії читайте в статті Сергія Корсунського "Муміфікація Росії".