UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протестна кандидатка у президенти Білорусі скасувала пікети через переслідування влади

Лукашенко, який править країною 26 років, звинувачував своїх суперників у спробі організувати в країні "кольорову" революцію.

Світлана Тихановська з п'ятниці скасувала проведення акцій у Мінську та в усіх обласних містах, через переслідування, яких зазнали члени ініціативної групи з висунення її в президенти Білорусі, пише агентство Reuters.

Президентські вибори в Білорусі відбудуться 9 серпня 2020 року. Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні Палати представників національних зборів країни.

Наголошується, що пікети по збору підписів за висунення Тихановської збирали тисячі людей по всій Білорусі під гаслом "Стоп тарган".

В кінці травня затримали її чоловіка і тепер йому загрожує до трьох років в'язниці.

"Я побоююся різного роду провокацій відносно вас. Жоден зібраний підпис не вартий того, щоб страждали ви та ваші родини", - сказала Тихановська своїм прихильникам у відеозверненні.

За законодавством Білорусі, для реєстрації кандидатом у президенти претендент повинен зібрати не менше 100 тисяч підписів.

4 червня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не віддасть країну на майбутніх виборах, а також пригрозив "нагадати" білорусам про події в узбекистанском місті Андижан в 2005 році, де розстріляли понад 200 протестувальників. За його словами, для збору підписів за інших кандидатів у президенти використовуються "великі і малі каруселі" – нібито одні і ті ж люди стають у черги і ставлять кілька підписів.

Нагадаємо, що 31 травня в Мінську, інших великих містах Білорусі та районних центрах пройшли масові пікети на підтримку висунення кандидатами в президенти кількох учасників виборчої кампанії.