UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Росії: в 90 містах затримали понад три тисячі осіб

США закликали в суботу звільнити прихильників Навального.

У суботу США закликали російську владу звільнити протестувальників і журналістів, затриманих по всій Росії на демонстраціях на підтримку затриманого критика Кремля Олексія Навального, і засудили «жорстку тактику», використану проти них.

«Ми закликаємо російську владу звільнити всіх затриманих за здійснення своїх універсальних прав», - заявив офіційний представник Державного департаменту США Нед Прайс в заяві, що закликає до «негайного» звільнення Навального.

За даними групи, яка займається підрахунком політичних затримань, на акціях протесту в російських містах, в суботу затримали 3454 особи, серед затриманих 300 неповнолітніх. СК порушив кримінальні справи після сьогоднішніх протестів в Москві.

Відомство повідомляє, що вони порушені за статтями 318 КК РФ (застосування сили відносно представника влади), ст. 167 КК РФ (навмисні знищення або пошкодження майна) і ст. 213 КК РФ (хуліганство).

Протести в десятках міст при температурі до мінус -50 ° C (мінус-58 ° F) показали, як Навальний заручився підтримкою далеко за межами політичних і культурних центрів Москви і Санкт-Петербурга. У Москві близько 15 000 демонстрантів зібралися на Пушкінській площі і навколо неї в центрі міста, де спалахнули сутички з поліцією. Деякі з активістів пізніше вийшли на акцію протесту біля СІЗО, де утримується Навальний.

Протести охопили величезну територію Росії, від острівного міста Южно-Сахалінськ на північ від Японії і східно-сибірського міста Якутськ, де температура впала до мінус 50 за Цельсієм, до найбільш густонаселених європейських міст Росії. Навальний і його антикорупційна кампанія створили широку мережу підтримки, незважаючи на офіційні урядові репресії і регулярно ігноровані державними ЗМІ.

«Ситуація стає все гірше і гірше, це повне беззаконня», - сказав протестуючий в Москві Андрій Горьков. «І якщо ми будемо мовчати, це буде тривати вічно», цитує його слова Reuters.

Група «ОВС-Інфо», яка стежить за політичними арештами, повідомила, що в Москві затримали не менше 941 особу і більше 350 - під час іншої великої демонстрації в Санкт-Петербурзі. В цілому, за даними агентства, 3454 осіб були арештовані приблизно в 90 містах. Прихильники Навального знову закликали до протестів в наступні вихідні.