UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в РФ через відключення світла є непоганим сигналом для українців – оглядач

Навіть такі незначні невдоволення підточують режим Путіна.

На півдні РФ та в окупованому Криму через аномальну спеку та збій на Ростовській АЕС почалися віялові відключення світла, які тривають по 12-15 годин. У результаті в деяких містах відбулися протести, зокрема жителі Батайська вийшли на вулицю, а протестувальники в Краснодарі й Анапі перекрили дорогу. Чи є в РФ великий протестний потенціал та чи означає це щось для України, розповів Володимир Кравченко у статті «Протест «скріпного півдня». Що підточує режим Путіна?».

На вищеназваних акціях протесту не було політичних вимог. Тож загалом вони пройшли мирно. За словами російської журналістки Єкатєріни Вінокуровой, на стихійних мітингах не звучать навіть вимоги щодо відставки чиновників муніципального рівня, адже всі розуміють правила гри та ризики.

Читайте також: У Краснодарі мешканці перекрили дорогу через тривалі відключення світла: силовики розігнали протест

«Для Кремля ці стихійні протести через проблеми з роботою ЖКГ наразі не є небезпечними: сьогодні режим Путіна стійкий, має великий запас міцності та забезпечений необхідними ресурсами на багато років», – пише Кравченко та додає, що сьогодні політичних протестів у Росії практично немає.

Однак ці події, підкреслив автор, є непоганим сигналом для українців. Адже навіть такі скромні протести через ситуацію в енергосистемі показують, що за фасадом добробуту в РФ все ж приховані системні проблеми й режим відчуває внутрішній тиск. При чому найбільше протестного потенціалу мають не Москва та інші мегаполіси, а саме глибинка – Північний Кавказ та Зауралля, де рівень життя вкрай низький.

«Попри посилення репресивного апарату, відносно хороший стан російської економіки та лояльне до Кремля населення події на кшталт енергопротестів у Краснодарі й Анапі потроху підточують режим Путіна. Колись пара невдоволення вирветься з-під кришки. Й тоді ці протести переростуть у той самий описаний Пушкіним російський бунт, на тлі якого торішній заколот Прігожина виглядатиме невинною витівкою», – вважає автор.

Читайте також: Українські дрони атакували нафтобазу, електропідстанцію та військовий аеродром у трьох областях РФ — ЗМІ

Нагадаємо, через аварійне відключення від мережі енергоблока Ростовської АЕС у південних регіонах РФ сталися масштабні вимкнення електроенергії. У «Росенергоатомі» тоді заявили, що на станції спрацював захист і нібито безпечній роботі об'єкта нічого не загрожує, а радіаційний фон у нормі.

Також повідомлялося, що в Бурятії сталася аварія на Гусиноозерській ДРЕС. Унаслідок чого 115 тисяч жителів регіону залишилися без електропостачання.