UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Киргизстані: Жеенбеков наполягає на затвердженні Садира Жапарова на посаді прем'єр-міністра

Напередодні Жеенбеков повернув назад постанову про затвердження Жапарова на посаді прем'єр-міністра через відсутність кворуму депутатів на засіданні 10 жовтня.

Сооронбай Жеенбеков вважає, що для стабілізації ситуації в країні парламенту необхідно затвердити Садира Жапарова на посаді прем'єр-міністра відповідно до законодавства, передає "Інтерфакс".

"З метою стабілізації ситуації в країні і визнання нового прем'єр-міністра іншими державами важливо, щоб всі рішення були легітимні і кандидатура прем'єр-міністра була затверджена в суворій відповідності до законодавства. Сподіваюся, що парламент покладе крапку в цьому процесі навколо прем'єр-міністра", - заявив Жеенбеков, чиї слова наведені в повідомленні його прес-служби.

Жеенбеков зазначив, що запропонував парламенту розглянути питання затвердження на посаду прем'єр-міністра Садира Жапарова з дотриманням всіх вимог законодавства.

"Вчора був обраний спікер парламенту. Тепер парламент зможе функціонувати повноцінно", - сказав Жеенбеков.

Депутати парламенту Киргизії на засіданні у вівторок затвердили указ президента про введення режиму НС в Бішкеку, а також обрали новим спікером Каната Ісаєва, який очолює проурядову фракцію "Киргизстан". Кандидатура Ісаєва була висунута коаліцією парламентської більшості і підтримана більшістю голосів в ході таємного голосування.

Читайте також: Президент Киргизстану попросить парламент про повторне голосування за прем'єра

Минулого тижня Жеенбеков заявив, що готовий піти у відставку після того, як буде призначений новий кабінет міністрів.

Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану кілька опозиційних партій заявили про невизнання результати через масові порушень і фальсифікацій під час виборчого процесу.

Увечері 5 жовтня на площі Ала-Тоо в Бішкеку зібралися близько п'яти тисяч незгодних з результатами виборів до парламенту. Акції протесту пройшли в містах Нарин і Талас.

Мітинги переросли в зіткнення з силовиками і штурм «Білого дому» - будівлі, в якому розміщуються Адміністрація президента і парламент Киргизстану. На сьогодні будівля розгромлено і випалено пожежею, в результаті протестів постраждала 1 тисяча осіб (поранені є як серед силовиків, так і серед протестуючих), ще одна людина загинула.

6 жовтня ЦВК визнала недійсними підсумки виборів парламенту Киргизстану.