UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протести в Каталонії: понад півсотні людей поранені

Серед поранених тридцять поліцейських.

Під час демонстрацій прихильників незалежності Каталонії 66 людей отримали поранення, включаючи 30 поліцейських. Були затримані щонайменше 12 осіб, повідомляє видання La Vanguardia.

"Лікарі лікували в цілому 66 осіб, переважно з легкими травмами", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що один із затриманих ніс матеріал для виготовлення "коктейлів Молотова".

Каталонські сепаратисти протестують проти рішення прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса провести щотижневу зустріч міністрів у Барселоні. До регіону надіслали в якості підкріплення сотні співробітників поліції з департаменту з протидії масовим заворушенням. Каталонська поліція застосовувала силу для утримання протестувальників. Ті, в свою чергу, збудували барикади і паралізували авторух у Барселоні.

Раніше Санчес домовився з главою кабінету міністрів Каталонії Кімом Торрою про спільну роботу з метою пошуку розв'язання політичної кризи, що триває після проведення в минулому році референдуму про незалежність Каталонії від Іспанії. Їхня друга зустріч відбулася напередодні.

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум про незалежність, який в Мадриді визнали незаконним. У жовтні 2017 року голова місцевого Женералітату Карлес Пучдемон підписав декларацію незалежності Каталонії від Іспанії, а потім втік до Бельгії, рятуючись від переслідування з боку іспанської юстиції.

24 березня Верховний суд Іспанії розпочав кримінальне провадження проти Пучдемона і ще 12 політиків. Також суд видав ордер на арешт шістьох сепаратистів, серед яких і екс-голова парламенту Каталонії. 25 березня Пучдемон був затриманий у Німеччині, коли повертався до Бельгії.

Парламент Каталонії 14 травня обрав Кіма Торру новим головою регіонального уряду. Кім Торра зайняв місце Карлеса Пучдемона, який відмовився від висунення на цей пост у березні. Пучдемон знаходиться у Німеччині під підпискою про невиїзд.

Детальніше про ситуацію в Каталонії і шанси регіону на незалежність від Іспанії читайте у матеріалі Юлії Загоруйко "Неспокійна Каталонія" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".