UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прослуховування Меркель почалося до її приходу на посаду канцлера

Американські центри з обробки інформації, які називаються в документах Особливою службою збору даних, перебували у 80 містах по всьому світу, в тому числі в 19 європейських містах.

Американські спецслужби прослуховували телефон канцлера Німеччини Ангели Меркель з 2002 року, тобто ще до того, як вона зайняла посаду глави уряду. Про це пише в неділю, 27 жовтня німецький журнал Der Spiegel з посиланням на конфіденційні документи, що потрапили до розпорядження редакції.

Меркель стала канцлером у 2005 році. Про характер її прослуховування точної інформації у журналу немає. Як зазначає Der Spiegel, американці могли записувати розмови німецького політика, а могли лише відслідковувати, з ким вона перемовлялася. По всій видимості, дзвінки Меркель прослуховувалися і в червні 2013 року, за кілька тижнів до візиту в Німеччину президента США Барака Обами.

Згідно з даними видання, американські центри з обробки інформації, які називаються в документах Особливою службою збору даних, перебували у 80 містах по всьому світу, в тому числі в 19 європейських містах. У Берліні такий центр розташовувався в посольстві США недалеко від будівель уряду Німеччини. Інший німецький центр знаходився у Франкфурті-на-Майні.

Як йдеться в паперах, якщо про існування та роботу служби під прикриттям американських посольств стане відомо, то це завдасть серйозної шкоди відносинам США з іноземними урядами.

Нагадаємо, після того, як Der Spiegel опублікував перші відомості про прослуховування телефону Меркель, посла США в Німеччині викликали в місцевий МЗС, щоб отримати роз'яснення. Між тим Обама в телефонній розмові з канцлером Німеччини запевнив її, що її телефон не прослуховується, а якщо б йому стало відомо протилежне, то він би це припинив.

Раніше британська газета The Guardian повідомила, що АНБ прослуховувало телефонні переговори 35 світових лідерів, в тому числі членів кількох урядів країн Євросоюзу. На тлі скандалу Німеччина і Бразилія, за президентом якої Ділма Русеф також стежили, ініціювали в ООН обговорення проекту резолюції, яка поширила б право на невтручання в приватне життя і на інтернет.

Секретні документи про діяльність АНБ і широкомасштабне прослуховування передав у ЗМІ колишній співробітник агентства Эдвард Сноуден. У США його звинувачують у розголошенні державної таємниці. У липні 2013 року американець отримав притулок у Росії. !zn

Читайте також:

Німеччина запропонує країнам Євросоюзу укласти "антишпигунський пакт"

Американська розвідка прослуховувала телефони лідерів 35 держав

Франція і Німеччина мають намір до кінця року покласти край американському шпигунству

Обама запевнив Меркель, що спецслужби США не прослуховували її мобільний телефон