UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проросійські сили організували антиурядовий мітинг у Празі

На мітинг зібралося близько 70 тисяч людей.

У Празі у суботу відбувся мітинг проти дій уряду, на який зібралося 70 тисяч людей. Протестувальники закликали встановити контроль за зростанням цін на енергоносії.

Організаторами акції виступили кілька політичних груп, включаючи Комуністичну партію. Вони заявили, що центральноєвропейська нація має зберігати нейтралітет у військовому відношенні та забезпечувати прямі контракти з постачальниками газу, включаючи Росію.

«Мета нашої демонстрації — вимагати змін, головним чином у вирішенні проблеми цін на енергоносії, особливо на електроенергію та газ, які восени зруйнують нашу економіку», — заявив співорганізатор заходу Іржі Гавел новинному сайту iDNES.cz, передає Reuters.

Акція протесту на Вацлавській площі в центрі міста пройшла через день після того, як уряд виніс вотум недовіри на тлі заяв опозиції про бездіяльність проти інфляції та цін на енергоносії.

Голосування показало, як енергетична криза в Європі підживлює політичну нестабільність, оскільки стрімке зростання цін на електроенергію підганяє інфляцію, яка вже досягла рівня, небаченого за три десятиліття.

Прем'єр-міністр Петро Фіала, який очолює правоцентристську п'ятипартійну коаліцію, заявив у суботу службі новин ЧТК, що протестувальники не дбають про інтереси країни.

"Акція протесту на Вацлавській площі була викликана силами, які займають проросійську позицію, близькі до крайніх позицій і виступають проти інтересів Чехії", - сказав він.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський, виступаючи з відеозв'язку перед учасниками “Форуму 2000”, який проходив у Празі, закликав Євросоюз заборонити всі російські державні телеканали та пропагандистів, маючи на увазі співробітників державних ЗМІ РФ.