UA / RU
Підтримати ZN.ua

Промовисте голосування: як світ реагує на ухвалення резолюції ООН щодо незаконної анексії територій України

Свою підтримку Україні висловили десятки посольств та представників країн-партнерів.

Після результативного промовистого голосування за резолюцію Генеральної Асамблеї ООН із засудженням спроби Росії анексувати чотири області України, низка політиків та західних союзників висловила свою підтримку прийнятому рішенню.

Як повідомлялось, 143 країни підтримали резолюцію, Росія та ще чотири країни висловились проти, ще 35 держав-членів утримались.

"Ось як виглядає перебування на неправильному боці історії. Світ разом з Україною!", — прокоментували рішення у МЗС Німеччини.

Представник Албанії в ООН Феріт Ходжа наголосив, що це історичний результат.

"143 країни сказали рішуче НІ війні, НІ фіктивним референдумам, НІ анексії території", — написав він.

Представник Офісу Президента України Андрій Сибіга назвав голосування «судним днем» для Росії на міжнародній арені. 

"Кожен голос – це відповідь на всі останні ракети", — підкреслив він.

"Російська стратегія насильницького захоплення землі та ядерного вимагання є загрозою миру у світі", — написала Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Представництво Ірландії в ООН наголосило, що спроби незаконної анексії Росією є грубим порушенням Статуту ООН.

"Це стосується не лише України. Йдеться про захист міжнародного порядку, заснованого на правилах", — заявили там.

"Послання світу чітке: Припиніть цю війну!", — написали в офіційному акаунті представництва Норвегії в ООН.

"Ця війна глибоко неправильна, і світ це знає. Винні будуть притягнуті до відповідальності!", — наголосили в місії Німеччини в ООН.

«Це гучний меседж, заклик до світу», — прокоментували у представництві ЄС в ООН.

«Голосування за цю резолюцію є голосуванням за справедливий мир в Україні, а також відновлення верховенства права в міжнародних відносинах», — заявили у представництві Хорватії.

"Путін, Асад, Лукашенко і Кім... Скажи мені, хто твої друзі, і я скажу, хто ти", — прокоментував президент Литви Гітанас Науседа.

"Путін наполягає, що ізолювати Росію неможливо. Сьогоднішнє голосування є ще одним «доказом» і ударом прямо в його серце. Навіть мовчазні умиротворювачі відвертаються. Наступним кроком має бути вигнання Росії з ООН", — написав Лінас Лінкявічюс, колишній міністр оборони та міністр закордонних справ Литви.

"Міжнародна спільнота не визнає анексію українських територій", — представництво Швейцарії в ООН.

Місія Італії при ООН у Нью-Йорку написала:

"Голосно та чітко: Луганськ – це Україна Донецьк – це Україна! Херсон – це Україна! Запоріжжя – це Україна! Крим – це Україна! Не думка, а міжнародне право".

"Бельгія підтверджує свою підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України", — МЗС країни.

"Захищаючи Статут ООН, ми захищаємо всі суверенні країни та їх територію. Чіткий сигнал російським військам: повертайтеся додому", — наголосив Міністр закордонних справ Королівства Нідерландів Вопке Хоекстра.

Міністерство закордонних справ Норвегії: "Дуже важливо підтримувати міжнародний тиск проти незаконної війни Путіна в Україні".

"Жодна держава не може погрожувати чи застосовувати силу для захоплення території іншої держави. Росія, залиш Україну негайно!", — прокоментували у місії  Латвії в ООН.

Президент України Володимир Зеленський подякував країнам, які підтримали Україну, в перші хвилини після голосування.

"Вдячні 143 державам, які підтримали історичну #UNGA резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН». Світ сказав своє слово — спроба анексії РФ нічого не варта і ніколи не буде визнана вільними націями. Україна поверне всі свої землі!".