UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Прокурор" Криму Поклонська назвала зречення від престолу Миколи II таким, що не має юридичної сили

Поклонська підкреслює нібито неправильне трактування історичної події в російських підручниках з історії.

"Прокурор" окупованого Криму Наталія Поклонська вважає, що документ про зречення імператора Російської імперії Миколи II від престолу не має під собою юридичної сили.

"Це копія папірці, підписана олівцем, без дотримання всіх юридичних і процесуальних необхідних процедур, форм, тому ця папір не несе в собі ніякої юридичної сили. Всі це прекрасно розуміють", - сказала Поклонська.

Також вона провела аналогії з певними спробами переписати історію Другої Світової війни. Поклонська підкреслила, що підписаний Миколою ІІ документ в російських підручниках історії саме "підносили як нібито зречення від престолу".

Читайте також: Поклонська обіцяє пересаджати українських "радикалів" у СІЗО

Останнім часом в Росії часто стала звучати риторика про нібито незаконність тих чи інших історичних подій.

У середині червня в Держдумі РФ засумнівалися в правомірності визнання незалежності країн Балтії. Депутати Держдуми від партії "Єдина Росія" звернулися до генерального прокурора РФ Юрія Чайки з проханням дати правову оцінку створенню та діяльності державної ради СРСР. Говорячи про рішення органу, який депутати вважають нелегітимним, члени Держдуми відзначають, що визнання незалежності Литви, Латвії та Естонії спричинило втрату територій, які були стратегічно важливими для СРСР. "Постанови державної ради СРСР №ГС-1, ГС-2, ГС-3 закріпили відторгнення від СРСР значної частини його стратегічно важливої території, втрату морських портів і акваторій, спричинили розвал єдиного оборонного простору країни, порушення економічних зв'язків з прибалтійськими республіками", - йдеться у зверненні до прокурора РФ.

В кінці червня Генпрокуратура Росії заявила про неправомірної передачі Криму Україні в 1954 році. Генпрокуратура РФ вважає, що президія Верховної Ради РРФСР не мав повноважень щодо розгляду питань про передачу входять до складу РРФСР територій іншим республікам СРСР.

А сама Наталя Поклонська була призначена на посаду прокурора Криму" указом президента РФ в травні 2014 року. Крім того, Поклонська була звільнена з Генеральної прокуратури України і проти неї було порушено кримінальну справу за співучасть в діях по захопленню влади. 26 березня 2014 року СБУ оголосила в розшук "прокурора" Криму.

11 червня 2015 року президент РФ Володимир Путін присвоїв "прокурору" окупованого Криму Наталії Поклонської чин госсоветника юстиції 3 класу, що відповідає за статусом військовому званню генерал-майора.