UA / RU
Підтримати ZN.ua

Програвший президент Гамбії готовий піти у відставку

Яйя Джамме прийняв ультиматум військових Сенегалу.

Програвший на виборах екс-президент Гамбії Яйя Джамме погодився піти у відставку і залишити країну, заявив радник Маі Ахмад Фаті.

Він також підтвердив справжність розміщеного в Twitter заяви нового президента Адами Барроу, в якому повідомлялося про відставку Джамме.

Програв на президентських виборах, Яйя Джамме відмовився залишати свою посаду, а парламент країни продовжив термін його повноважень. У четвер переміг Барроу вступив на посаду в посольстві Гамбії в столиці Сенегалу Дакарі.

В ніч на п'ятницю військові Сенегалу заявили про введення військ в Гамбію. Економічне співтовариство західноафриканських держав (ЕКОВАС) оголосило про припинення операції до полудня п'ятниці, щоб дати Джамме можливість мирної передачі влади Барроу. Водночас, президент ЕКОВАС Марсель де Соуз попередив, що війська силою змістять Джамме, якщо той не залишить посаду.

Рада Безпеки ООН 19 січня одностайно виступила за передачу влади в Гамбії Адамі Барроу, висловивши повну підтримку зусиллям Економічного співтовариства країн Західної Африки (ЕКОВАС) щодо виконання "волі народу Гамбії, відображеної в результатах виборів 1 грудня".