UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогноз Stratfor на 10 років: на Європу чекає розкол, Росія переживе колапс, а влада США ослабне

Світ стане більш небезпечним, влада США ослабне, а інші великі країни переживуть періоди хаосу та економічного занепаду.

На Росію чекає колапс, а США доведеться посилено охороняти свої ядерні сили. Європі світить розкол, а Польща стане провідною європейською країною, про це йдеться в прогнозі на найближчі 10 років американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor (повна назва Strategic Forecasting Inc. – ред.). Прогноз опублікувало видання Business Insider.

Експерти прогнозують, що протягом найближчих 10 років Росія переживе колапс. "Там не станеться повстання проти влади, але Москва втратить здатність контролю РФ, утворюється вакуум", - йдеться в прогнозі.

Санкції, зниження цін на нафту, падіння рубля, зростання військових витрат, зростання внутрішнього конфлікту – все це послабить "хватку" контролю центральної влади. "Росія не розпадеться, але влада Кремля ослабне настільки, що РФ буде виглядати як країна напівавтономних регіонів", - впевнені експерти.

Також Stratfor застерігає, що в найближче десятиліття відбудеться велике поширення російської ядерної зброї, що ще більш небезпечно через прогнозований "вакуум влади", який виникне в РФ.

США доведеться захищати свою ядерну зброю, кажуть аналітики. Крім того, їм потрібно буде зрозуміти, що з цим робити. "Сполучені Штати будуть змушені придумати військове рішення, інакше важко уявити собі зараз, що буде зроблено у відповідь на загрозу запусків ракет, або їм доведеться спробувати створити стабільні та економічно життєздатні влади в регіонах, що беруть участь у нейтралізації ракет протягом довгого часу", - йдеться в прогнозі.

Stratfor пророкує Німеччині проблеми в найближчі 10 років. Країна з експортно-залежною економікою найбільше постраждає від кризи євро і хвилі євроскептицизму.

А от у сусідній Польщі, на думку аналітиків американської компанії, справи підуть значно краще. "У центрі економічного зростання і підвищення політичного впливу буде знаходитися Польща", - йдеться в доповіді. Країна стане одним з європейських лідерів.

Населення Польщі не буде скорочуватися, як в інших європейських країнах. Ця процвітаюча європейська країна на західному кордоні з РФ буде мати важелі куди більшого політичного і економічного впливу. Все це сприятиме появі більш тісного і багаторічного стратегічного партнерства з США.

"Утворюється чотири Європи", - сказано в доповіді. Європейська єдність через 10 років переживе розкол. "Чотири Європи" - це в майбутньому Західна Європа, Східна Європа, Скандинавія, і Британські острови. "Європейський союз може вижити в якомусь сенсі, європейські економічні, політичні та військові відносини будуть регулюватися", - вважають аналітики.

Туреччина і США стануть близькими союзниками, але з несподіваної причини, заявляють у Stratfor. Туреччина є стабільною країною, яка перебуває поза "хаосом" біля її кордонів. Вона стане незамінним партнером США. Проте Туреччина захоче отримати щось натомість: лінію оборони проти певної потужної агресії країни по той бік Чорного моря - РФ, яка має військові бази в сусідній Вірменії.

У Китаю виникнуть проблеми через ослаблення економічного зростання. Все це викличе невдоволення Комуністичною партією країни. "Але партія не піде на лібералізацію, що було б для неї єдиним життєздатним варіантом для управління хаосом, що утвориться", - йдеться в прогнозі. Ще більш небезпечною проблемою для Пекіна стане нерівномірне зростання територій Китаю. У той час, коли прибережні міста будуть процвітати, до більш дрібних буде закритий доступ, а значить вони будуть жити куди бідніше.

Згідно з прогнозом, Японія буде рости як морська держава в Азії. У неї не буде іншого вибору, крім як посилювати владу в регіоні, щоб протистояти Китаю і захищати свої інтереси. Через слабкість США Японії доведеться зробити це самостійно.

"Острови Південно-Китайського моря не спровокують війну, але є заковика", - вважають експерти. Проблема залишиться основною в регіоні. Росія здасть свої позиції тут, а китайці та японці будуть далі сперечатися за острова.

Stratfor прогнозує "16 міні-Китаїв". Економіка Китаю сповільниться, а зростання його виробничої потужності залишиться колишньою. Це дійсно хороша новина для інших країн. Робочі місця "мігрують" в 16 інших держав з економікою, що розвивається, – Мексики, Нікарагуа, Домініканську Республіку, Перу, Ефіопії, Уганді, Кенії, Танзанії, Бангладеш, М'янми, Шрі-Ланку, Лаос, В'єтнам, Камбоджу, Філіппіни, Індонезію.

Для США аналітики пророкують послаблення їх сили. США будуть реагувати на всі події з точки зору своїх інтересів, а не приймати безпосередню участь у світових подіях.

"Сполучені Штати будуть як і раніше будуть мати основну економічну, політичну і військову міць у світі, але це вже буде не так, як раніше", - йдеться в прогнозі.

Раніше на сторінках New York Times історик з Університету Лойоли Майкл Ходарковський писав, що російський президент обмежив права автономій, в яких проживають інші національності і створив новий держорган для "об'єднання" народу. Путін розуміє, що роздробленій Росії загрожує розвал.

У квітні стало відомо, що економіка Китаю сповільнила зростання вперше з 2009 року. КНР необхідно підтримувати зростання ВВП не менше 7% в рік для запобігання масового безробіття в країні.