UA / RU
Підтримати ZN.ua

Про деескалацію довкола України мріють усі, але не Путін – Rzeczpospolita

Макрон, замкнувшись із Путіним у Кремлі, пішов на ризиковну гру. Ризиковану для менших країн.

Про деескалацію ситуації довкола України мріють усі, але не президент Росії Владімір Путін. Господар Кремля відправив десятки тисяч військ до українських кордонів,  поставив ультиматуми США та НАТО, й відкрив свої мрії про відродження імперії. Французький президент Еммануель Макрон також мріє про переобрання у квітні, а деескалація президентськими виборами наблизить його до цього. Перед від’їздом до Москви в понеділок він зробив заяви, які можуть турбувати Центральну Європу: Росія – велика нація, вона заслуговує на повагу, і вона має право турбуватися про свою безпеку, пише Єжи Гащинський в польській газеті Rzeczpospolita.

Автор зазначає, що такі слова Макрона звучать зловіще для країн, оскільки жоден сусід Росії не загрожує їй. Президент Франції безумовно, продовжує автор, не відмовився від своєї ідеї нової європейської системи оборони, яку він представив кілька тижнів тому. 

Ця система безпеки ЄС є незалежною від Сполучених Штатів та проконсультована з Кремлем. 

Автор визнає, що візитом до Москви Макрон може посилати примирливі сигнали та висловлювати розуміння найдивніших страхів.

Проте був і серйозніший ризик що під час марафонної зустрічі Макрона з Путіним в Росії. Автор попереджає, що господар Кремля використає Макрона задля того, щоб зробити вирішальний підрахунок: чи буде йому вигідна подальша ескалація, включаючи велику війну

Після зустрічі ми так і не дізналися найголовнішого, пише Гащинський: що сказав Макрон про ціну для Росії за можливе вторгнення до України. 

Автор зазначає, що ймовірно Путін готовий втрачати 100 мільярдів доларів і більше на рік через санкції. Під час зустрічі з Сі Цзіньпіном на Олімпіаді в Пекіні він отримав запевнення, що може розраховувати на компенсацію у понад 100 мільярдів доларів коштом збільшення товарообігу з Китаєм (з приблизно 140 до 250 мільярдів).

Крім того, за допомогою Пекіна Москва має стати незалежною від західної платіжної системи

“Макрон, замкнувшись із Путіним у залі Кремля, пішов на ризиковану гру. Звичайно, ризиковану для менших країн”, - резюмує Гащинський.

Читайте також: Макрон анонсував «правки» до комплексу заходів з виконання Мінських угод

Детальніше про те, чи має французький президент якісь нові ідеї окрім виконання «Мінська», читайте у статті Олега Шамшура "Що Макрон привіз Україні від Путіна".