UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прізвище Навального у Росії прирівняли до екстремістської символіки – правозахисники

Справи відкривали у низці російських міст.

Суди в Росії призначили адміністративні арешти учасникам акцій за прізвище померлого політика Алєксєя Навального на їхніх плакатах. У постановах це аргументували тим, що Фонд боротьби з корупцією, визнаний російською владою екстремістською організацією, неодноразово використовував його ім'я та прізвище.

Про це повідомили представники правозахисного проєкту "Первый отдел". Вони посилаються на три постанови, складені під час акції пам'яті Навального у Челябінську, Краснодарі та Мурманську, а також протокол за згадку політика в Ульяновську.

Читайте також: Європарламент ухвалив резолюцію, в якій прямо звинуватив Путіна у вбивстві Навального

"Жодним рішенням суду прізвище Навального не було заборонено і не може бути заборонено", - пишуть правозахисники. Вони вважають, що, враховуючи таку широку географію, покарання за прізвище можна вважати практикою, а не ексцесами на місцях.

Нагадаємо, Алєксєй Навальний помер у колонії 16 лютого 2024 року. За даними росЗМІ, у нього нібито відірвався тромб. Багато світових та українських політиків відреагували на смерть росіянина. Видання Wall Street Journal описало Навального як "людину, яку Володимир Путін боїться найбільше".

Читайте також: Навального планували обміняти

Російська влада лише 24 лютого передала тіло Навального його матері Людмилі.

Похорони Навального відбулися 1 березня на Борисівському кладовищі у Москві. На прощання з ним прийшли тисячі людей.