UA / RU
Підтримати ZN.ua

Присутність Ізраїля на окупованих палестинських територіях "незаконна" — Міжнародний суд ООН

Висновок Міжнародного суду ООН посилює дипломатичну ізоляцію Ізраїля.

19 липня найвища судова інстанція ООН заявила, що ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі є незаконними, і що Ізраїль повинен покласти край своїй окупації на палестинській території. У висновку Міжнародного суду ООН вперше визначено, що анексія і заселення Ізраїлем палестинської території суперечить забороні на захоплення території силою, а також порушує міжнародне право.

"Суд підтверджує, що ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі та пов'язаний з ними режим були створені та підтримуються всупереч міжнародному праву", — йдеться у висновку Міжнародного суду ООН.

Міжнародний суд ООН заявив, що Ізраїль анексував землі на палестинській території в рамках "політики й практики, розрахованих на те, щоб залишатися на місці на невизначений термін і створювати невідворотні наслідки на місцях".

Читайте також: Війна в Газі сприяє вербуванню терористів — американська розвідка

Зокрема, суд встановив, що переміщення ізраїльських поселенців на Західний берег річки Йордан і в Східний Єрусалим суперечить шостому пункту статті 49 Четвертої Женевської конвенції, в якому йдеться про те, що окупаційна держава не повинна переміщати своє цивільне населення на територію, яку вона утримує.

Суд також заявив, що Ізраїль порушив Женевську конвенцію, поширивши свою юридичну владу на ізраїльських поселенців й нав'язав палестинцям більш жорстке військове законодавство; примусовими виселеннями, масштабним знесенням будинків і обмеженнями на проживання і пересування палестинців; "систематичною нездатністю" боротися з насильством проти палестинців на територіях, а також іншими дискримінаційними практиками.

Рішення Міжнародного суду є консультативним висновком, а не обов'язковим до виконання наказом. Але воно посилює тиск на Ізраїль, який веде війну проти палестинського бойового угрупування ХАМАС у Газі.

Читайте також: Глава Моссаду провів переговори з ХАМАС щодо припинення вогню в Секторі Гази – Bloomberg

Раніше Організація Об'єднаних Націй звинуватила Ізраїль у здійсненні "систематичних нападів" на лікарні та підтвердила вбивство 500 медичних працівників у Газі з 7 жовтня 2023 року. Крім того, згідно з даними Міністерства охорони здоров'я Гази, кількість медичних працівників, затриманих ЦАХАЛом з 7 жовтня, становить 310 осіб.

18 липня ізраїльський парламент ухвалив резолюцію, яка заперечує створення палестинської держави. Резолюція була прийнята переважною більшістю голосів.