UA / RU
Підтримати ZN.ua

Якщо Трамп стане президентом, він, ймовірно, переорієнтує американські сили на загрозу з боку Китаю — The Hill

Трамп наголошував на загрозі з боку Китаю протягом усієї своєї політичної кар'єри.

На нещодавньому саміті НАТО представники Альянсу обговорили найактуальніші загрози світовій безпеці. Можливе повернення Трампа до влади в США, ймовірно, означатиме переорієнтацію пріоритетів національної безпеки Америки від Росії та її війни проти України до Китаю.

У Республіканській партії є група прихильників Росії. Кандидат Трампа на посаду віцепрезидента, сенатор від штату Огайо Джей Ді Венс, заявив, що Україна відволікає ресурси від Тайваню і від протистояння з Китаєм. Сам Трамп пообіцяв скоротити допомогу Україні, якщо Київ не піде на переговори з Москвою, зазначає Януш Бугайський, автор думок у газеті The Hill та старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду у Вашингтоні.

Зважаючи на ці заяви союзники США повинні переглянути свої плани щодо захисту Європи й способи розвитку технологій, необхідних для стримування російської загрози. Америка, ймовірно, залишиться залученою до європейської безпеки, забезпечуючи ядерну парасольку, стратегічні повітряні перевезення та космічні можливості, проте багато держав на континенті не мають повноцінного військово-промислового комплексу.

Читайте також: Трамп веде переговори із Путіном про глибину територіальних захоплень в Україні – Politico

Трамп наголошував на загрозі з боку Китаю протягом усієї своєї політичної кар'єри, і це посилилося після того, як Росія і Китай розширили свою військову співпрацю під час війни в Україні. Китайські досягнення у сфері військових технологій є тривожними не лише з погляду підтримки Росії, але й для будь-якого можливого конфлікту зі США.

На думку Бугайського, європейські держави потребують більш активних стратегій закупівель. У випадку, якщо Вашингтон стане менш залученим у європейські справи, європейським державам буде життєво необхідно скористатися перевагами американських технологічних інновацій та військової ефективності.

Розробка і розгортання NGAD (програми зі створення нового двигуна для винищувача наступного покоління) є критично важливим кроком для США та їхніх союзників для встановлення технологічної переваги над агресивними супротивниками. Просто намагаючись модернізувати й адаптувати старі системи, такі як винищувачі F-35, Америка наражає себе і своїх партнерів на ризик.

Читайте також: Трамп назвав неприйнятним ультиматум Путіна щодо України, але розритикував Байдена за допомогу Києву

Платформа NGAD охоплює цілу "систему систем", що гарантує перевагу в повітрі. NGAD використовуватиме дрони та штучний інтелект для координації з наземними системами, щоб домінувати в повітряному просторі й протидіяти роям дронів.

Раніше у розмові з TIME високопоставлений український чиновник розповів про план України про те, як пережити можливе повернення Трампа до влади. У Києві не знають, чого очікувати від можливого президентства Трампа, але сподіваються на краще.