UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прихильників продовження «зернової угоди» побільшало – за виступають США

Ініціатива має важливе значення для забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Сполучені Штати підтримують продовження «зернової угоди», повідомила представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд . Раніше про підтримку угоди заявили Україна та Туреччина .

«Ця ініціатива має важливе значення для забезпечення глобальної продовольчої безпеки та має бути продовжена. (...) Вона принесла понад сім мільйонів метричних тонн вкрай необхідного продовольства голодуючим у всьому світі», - наголосила дипломат.

Томас-Грінфілд закликала світову спільноту звернути увагу на причини відсутності продовольчої безпеки – зростаючі ціни на енергоносії, зміну клімату, пандемію COVID-19 та «найпідступніше джерело голоду» – конфлікти.

«Продовольча безпека – це питання національної безпеки. Це економічне питання. Але насамперед це питання моральне» , – заявила вона.

Представниця США закликала налагодити співпрацю між урядами, країнами та народами, щоб покінчити з голодом.

«Зараз саме час налагодити партнерські відносини з громадянським суспільством і приватним сектором, використовувати переваги нових технологій і досконаліших методів, створити продовольчі системи та структури майбутнього і покінчити з голодом раз і назавжди» , - підсумувала Томас-Грінфілд.

Читайте також: Україна повертає продовольчу стабільність світу і посилює свою репутацію – Зеленський

Раніше Росія направила генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу перелік вимог, у разі невиконання яких погрожує вийти із «зернової угоди». Серед них – сприяння експорту російського продовольства і добрив. 

Строк дії угоди спливає у листопаді, чим ближче до її пролонгації, тим частіше з російської сторони лунають погрози заблокувати угоду.