UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прігожин звинувачує чиновників у перешкоджанні повній мобілізації в РФ та намагається розширити свій вплив – ISW

У Санкт-Петербурзі створюється ПВК «Вагнерівський центр», який працюватиме для підвищення обороноздатності Росії, в тому числа інформаційної.

Тривала війна в Україні спровокувала розкол в російському суспільстві. Серед провоєнної агресивно налаштованої спільноти все більше зростає авторитет засновника ПВК «Вагнер» Євгенія Прігожина та так званої фракції силовиків.  «Кухар Путіна» не припиняє висловлювати своє невдоволення чиновниками на місцях та звинувачувати їх в саботажі мобілізації та розграбовуванні держбюджету. Напротивагу цивільним високопосадовцям, Прігожин ініціює створення в Санкт-Петербурзі ПВК «Вагнерівського центру», мета якого підвищення обороноздатності РФ. На думку експертів американського Інституту дослідження війни (ISW), він таким чином намагається зміцнити свій авторитет та розширити вплив.

Нещодавно Євгеній Прігожин звернувся до Генеральної прокуратури РФ, аби там порушили кримінальну справу за фактом організації губернатором Санкт-Петербурга Олександром Бєгловим «злочинної спільноти». За його словами мережа Бєглова має на меті розкрадання державних коштів. Таким чином, зазначають аналітики ISW, засновник ПВК «Вагнер» намагається підвищити свій авторитет і це в нього виходить.

Читайте також: Вплив Прігожина в Росії стрімко зростає, а його військова структура може загрожувати режиму Путіна – ISW

Популярність Прігожина стрімко зростає і деякі російські видання вже починають цікавитися чи не планує він будувати політичну кар'єру чи заснувати власну партію. Проте наразі він обмежується сором'язливими заявами, що його головне завдання «виконати свій обов'язок перед Батьківщиною», а не займатися політикою. 

Однак «Кухар Путіна» оголосив про створення саме в Санкт-Петербурзі ПВК «Вагнер центру», відкриття якого заплановане на 4 листопада. За словами самого Прігожина цей центр являтиме собою «комплекс будівель, у яких є місця для безоплатного розміщення винахідників, конструкторів, фахівців у галузі інформаційних технологій, дослідного виробництва, та стартові майданчики». Мета проєкту - створити «комфортне середовище для генерації нових ідей з метою підвищення обороноздатності Росії, в тому числа інформаційної».

Читайте також: Кадиров і Пригожин хочуть воювати далі, а частина російських урядовців прагне домовитися із Заходом — ISW

Вразі, якщо центр матиме успіх, засновник ПВК «Вагнер» планує відкрити філіали й в інших містах.