UA / RU
Підтримати ZN.ua

Придністров’я насторожує: в Молдові стурбовані можливим російським вторгненням

Глава уряду Наталія Гаврилиця побоюється можливих переміщень російської армії в південно-західну частину України і в бік Одеси.

У Молдові стурбовані можливим російським вторгненням, оскільки кремлівські війська готуються посилити атаки на сході та півдні України, поблизу кордону з цією державою. Прем'єр-міністр країни Наталія Гаврилиця заявила, що можливість того, що її країна може бути наступною, на яку нападе РФ, "наразі є  гіпотетичним сценарієм". Про це йдеться в її інтерв’ю для The Wall Street Journal.

"Якщо військові дії перемістяться далі в південно-західну частину України і в бік Одеси, то, звичайно, це спричиняє тривогу".

Читайте також: Російські війська у Придністров’ї намагалися провести ротацію, Молдова не дозволила

Офіційний Кишинів публічно засудив вторгнення Путіна в Україну, водночас сотні тисяч українських біженців рятувались від обстрілів у їхніх рідних містах саме в цій країні.  

Читайте також: Дев'ять мільйонів людей виїхали з України від початку війни - ООН

«Нам довелося дуже швидко впоратися з масовим потоком біженців», — сказала Гаврилиця, додавши, що останні опитування показали, що значна більшість молдаван були готові прийняти ще більше переміщених осіб.

Енергопостачання Молдови відчуває великий вплив з боку Росії, однак нація вже давно висловлює стурбованість широкомасштабною війною в країні, що поряд, війна Путіна по сусідству є найбільшою проблемою для громадян країни на сьогодні.

Читайте також: У НАТО розповіли, чи є зараз військова загроза для Молдови з боку РФ

Після України Молдова найбільше постраждала в економічному плані з моменту вторгнення Росії, сказав Гаврилиця, посилаючись на високу інфляцію.

Минулого місяця разом з Україною країна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Побоювання щодо придністровського сценарію

У квітні російський військовий командувач припустив, що Москва намагатиметься створити коридор через південь України до Придністров’я, сепаратистської республіки на сході Молдови. Після цих зауважень Молдова викликала посла Росії.

У неділю Гаврилиця висловив занепокоєння тим, що російські війська «перебувають на території сепаратистського регіону Придністров’я», і попередила, що інші країни також повинні бути стурбовані амбіціями Путіна.

Читайте також: Оборонці півдня оцінили ймовірність наступу з Придністров'я

«Якщо країна може розпочати війну за анексію без будь-якої уваги до міжнародного права, то в цьому сенсі ніхто не застрахований», — сказала прем’єр-міністр, яка обійняла посаду в серпні минулого року.

Нагадаємо, днями керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що Україна готова допомогти Молдові деокупувати Придністров’я.