UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прибуток «Газпрому» впаде майже на 40% – на тлі збільшення постачання до Китаю

Росія не змогла оговтатись від втрати європейського ринку газу

Російський газовий монополіст «Газпром», який заявляє про «рекорди» у постачанні газу до Китаю, повідомив 19 грудня, що його показник EBITDA (прибуток до вирахування відсотків, податків, зносу і амортизації) знизиться майже на 40% – з 3,6 трильйона рублів у 2022 році до 2,2 трильйона рублів (24,3 мільярда доларів) у 2023 році. Ці дані охоплюють газовий, нафтовий та електроенергетичний бізнеси групи «Газпром».

«Такі результати забезпечуються, у тому числі зростаючим постачанням газу до Китаю», – наводить слова заступника голови правління компанії Фаміла Садигова російське пропагандистське агентство «Интерфакс». 

Експорт газу – ключове джерело доходів «Газпрому» – не був безпосередньо підданий західним санкціям, але обсяги його експорту минулого року скоротилися майже вдвічі – до 101 мільярда кубометрів, повідомляє Reuters. Причиною є зменшення продажу газу до Європи, яка раніше була його основним ринком.

Читайте також: У чому слабкість російської «Сили Сибіру 2» для Китаю – Reuters

Нагадаємо, Росія намагається компенсувати втрату європейського газового ринку за рахунок Китаю. «Газпром» робить ставку на будівництво нового газопроводу «Сила Сибіру-2». Проте китайське видання The South China Morning Post повідомило, що Пекін хоче, щоб Росія сама вкладала гроші у будівництво цього газопроводу, а також – отримати великі знижки на газ, який ним буде постачатися.