UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентські вибори в Грузії пройдуть 27 жовтня

Неурядовий і політичний сектор вимагав від президента змінити дату виборів, оскільки вона припадала на четвер, робочий день, і багато громадян Грузії не змогли б взяти в них участь. В основному, мова йшла про грузинів, які перебувають за кордоном.

Глава адміністрації президента Грузії Андро Барнов заявляє, що вибори глави держави пройдуть не 31 жовтня, а 27 жовтня.

Як сказав він на спеціальному брифінгу в середу ввечері, прийняттю цього рішення передувала зустріч з низкою НУО, які попросили президента провести вибори в неділю, щоб грузинські емігранти змогли взяти в них участь без проблем.

"Ми обговорили це питання, визнали аргументи наших колег вагомими і, звичайно ж, наголосили, що призначення президентських виборів на 31 жовтня не було пов'язано з тим, що нібито Михайло Саакашвілі хотів собі продовжити термін президентства, що є нонсенсом і брехнею", - сказав глава адміністрації.

Барнов повідомив, що обговорив після цієї зустрічі питання з президентом і той погодився перенести вибори на 27 жовтня. "Це рішення офіційно буде оформлено в найближчі години", - сказав він.

У ситуації з призначенням дати президентських виборів з самого початку виникла плутанина.

У минулий понеділок прес-секретар президента Грузії Манана Манджгаладзе повідомила, що Саакашвілі призначив вибори на 27 жовтня.

В той же день через кілька годин глава президентської адміністрації Барнов заявив, що вибори президента Грузії відбудуться в останній день жовтня - 31-го числа. За його словами, оприлюднена прес-секретарем президента дата виборів була "технічною помилкою". "Указ президента вже направлений Центральній виборчій комісії Грузії і опублікований на президентському сайті", - зазначив тоді голова адміністрації.

І ось тепер той же Барнов підтверджує, що вибори відбудуться 27 жовтня.

На даний момент в президенти вже висунуто кілька кандидатів: міністр освіти Георгій Маргвелашвілі від правлячої коаліції "Грузинська мрія", лідер опозиційної Лейбористської партії Шалва Нателашвілі і екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе (останню висунула громадська організація "Народне зібрання").

Кандидат від пропрезидентської партії "Єдиний національний рух", яка знаходиться в опозиції по відношенню до "Грузинської мрії" - поки не названий. Його визначать за допомогою праймеріз, які пройдуть до кінця липня.

Раніше передбачалося, що від партії Саакашвілі у президенти буде висунутий один з його найближчих соратників - колишній глава МВС Грузії Вано Мерабішвілі. Проте невідомо, чи зможе він взяти участь у виборах: колишній міністр, нагадаємо, нещодавно був заарештований за звинуваченням у різних зловживаннях.

Попередні президентські вибори відбулися в Грузії на початку 2008 року. За офіційними даними, Саакашвілі отримав близько 53% голосів і, таким чином, був обраний на другий термін.

Команда нинішнього президента фактично втратила владу після поразки на парламентських виборах 2012 року. "Грузинська мрія", що виграла ті вибори на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі, отримала більшість у парламенті і сформувала уряд. Саакашвілі залишився допрацьовувати свій термін, однак його вплив істотно зменшився.

Іванішвілі, коментуючи майбутні вибори президента, заздалегідь оголосив, що їх "з великою перевагою" виграє кандидат від "Грузинської мрії". Щодо кандидата від президентської партії, то він, як стверджує мільярдер, не зможе зайняти навіть другого місця. !zn

Читайте також:

Прем'єр Грузії не виключив арешту Саакашвілі після президентських виборів

Партія Саакашвілі вибере кандидата в президенти з 4 претендентів

По стопах України: у Грузії можуть виникнути проблеми з асоціацією з ЄС через політичні переслідування