UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентом Європейської Ради в 2019 році може стати Меркель - ЗМІ

Її кандидатуру може запропонувати Макрон.

У європейських політичних колах активно обговорюють варіанти того, що канцлер Німеччини Ангела Меркель в 2019 році може стати президентом Європейської Ради і замінити на цій посаді Дональда Туска. Про це пише "Європейська правда", з посиланням на італійські ЗМІ.

За даними видання, запропонувати кандидатуру Меркель може президент Франції Еммануель Макрон. Не так давно він анонсував амбітні плани з реформування ЄС і отримав підтримку Меркель.

Наголошується, що в 2019 році пройдуть вибори в Європарламент, а в кінці листопада закінчується мандат Туска. Саме тоді кандидатуру Меркель можуть запропонувати на посаду в Брюсселі, після чого вона зможе почати процес запропонованих реформ.

Якщо вона домовиться з соціал-демократами про нову коаліцію, то до 2019 року залишиться на чолі уряду ФРН, а потім може покинути Берлін, пише італійська преса.

У четвер ввечері президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр провів зустріч з лідерами партій - Ангелою Меркель, Хорстом Зеєхофером і Мартіном Шульцем, які домовилися почати переговори про формування так званої "великої коаліції", після провалу "Ямайки". Правління соціал-демократів в понеділок прийме рішення про видачу мандата на початок переговорів.
Раніше, лідер Соціал-демократичної партії Німеччини Мартін Шульц сказав, що зробить "зміцнення ЄС" пріоритетом для будь-якого майбутнього коаліційного уряду Німеччини. Тим самим він подав сигнал, що СДПН може підтримати реформу єврозони, яку пропонує президент Франції Еммануель Макрон.