UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентом Сінгапуру вперше обрали жінку

Халіма Якоб до обрання президентом був спікером парламенту.

Новим президентом Сінгапуру стала Халіма Якоб, яка раніше була спікером парламенту, офіційно повідомила виборча комісія країни.

63-річна Якоб стала першою жінкою - президентом країни, а також першим за 47 років представником малайської громади, що зайняв цей пост.

Конкурентів на виборах у неї не було: відповідно до прийнятого в листопаді минулого року постановою участь у цьогорічній кампанії могли приймати тільки малайці, інших кандидатів цієї національності не було. Крім малайців в Сінгапурі проживають ще дві великі громади - китайців та індусів, представники яких теж займають різні високі посади.

Два інших претенденти на пост були зняті з виборів 11 вересня, коли не зуміли отримати сертифікат на право бути обраним. Згідно з правилами, претенденти на президентську посаду повинні мати стаж державної служби або очолювати компанію, капіталізація якої перевищує 500 млн сінгапурських доларів (371 млн доларів США). Такий стаж був тільки у Якоб, кандидат автоматично оголошена президентом.

Влада президента в Сінгапурі обмежена, більше повноважень має прем'єр-міністр. Але у президента є право вето при розгляді проекту бюджету, призначень в уряді, прохань про помилування засуджених злочинців, а також є зберігачем золотовалютних запасів.