UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президентом Греції став екс-голова МВС Павлопулос

Висунення Павлопулоса, стало сюрпризом - досі фаворитом вважався інший консервативний кандидат, єврокомісар Дімітріс Аврамопулос

Парламент Греції у середу, 18 лютого, в першому ж турі голосування обрав новим президентом країни юриста, відомого консервативного політика Прокописа Павлопулоса.

Як пише Deutsche Welle, те, що вибір упав на Павлопулоса, стало сюрпризом. Досі фаворитом вважався інший консервативний кандидат - єврокомісар Дімітріс Аврамопулос. Однак, вочевидь, цей переконаний прихильник ліберальної економіки і віце-президент опозиційної партії "Нова демократія" не користується достатніми симпатіями лівого електорату.

Афінська газета "Неа" пише, що, висунувши кандидатуру Павлопулоса, прем'єр-міністр Ціпрас викликав деякий острах. У той же час, "після президентських виборів 1995 року в Греції усталилася демократична традиція, згідно з якою, правляча партія пропонує в якості кандидата на пост президента країни опозиційного політика. Дуже відрадно, що прем'єр-міністр Ціпрас продовжив цю традицію", підкреслює політолог Янніс Претендерис в інтерв'ю телеканалу Mega.

Павлопулос вважається близькою довіреною особою колишнього прем'єр-міністра країни Костаса Караманліса, при ньому - з 2004 по 2009 роки - він обіймав посаду міністра внутрішніх справ. Дружба між ними була настільки тісною, що Павлопулос неодноразово заявляв, що він залишить політику, якщо Він піде у відставку. Однак спілкування він свого не дотримав: незважаючи на те, що його політичний покровитель у 2009 році програв парламентські вибори і з тих пір ледь існування політика "на запасних ролях", Павлопулос залишався в парламенті країни до січня 2015 року.

В кінці 2014 року Павлопулос виступив з критикою ЄС, МВФ і ЄЦБ - членів так званої "трійки" кредиторів, які нібито натиснули на тодішнього консервативного прем'єр-міністра Антоніса Самараса і домоглися анулювання спірного закону про списання частини боргів приватних кредиторів. Крім того, Павлопулос назвав введений при уряді Самараса новий податок на нерухомість "суперечить конституції".