UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент Угорщини не відвідає саміт східного флангу НАТО у Латвії

Причини цього рішення не повідомляються.

Президент Угорщини Тамаш Шуйок не братиме участь у саміті Бухарестської дев'ятки – групи європейських країн на східному краю НАТО у Ризі у вівторок, повідомляє Reuters із посиланням на канцелярію президента Латвії.

"Угорщину представлятиме посол у Латвії", – повідомила виданню у понеділок речник президента Латвії Едгара Рінкевича.

Причини цього не повідомляються. 

Угорщина та інші країни Центральної Європи розійшлися через те, що прем’єр-міністр Віктор Орбан продовжує підтримувати тісні зв’язки з Росією та відмовляється надавати зброю Україні.

Президенти Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини зазвичай представлені на щорічних самітах Бухарестської дев'ятки. Ці країни є членами і НАТО, і Європейського Союзу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який планує бути на Ризькому саміті, наступного дня відвідає Будапешт, щоб «обговорити те, що Угорщина не бере участі в місії НАТО в Україні», повідомив Орбан державним ЗМІ раніше в понеділок.

Читайте також: Угорщина підтримає кандидатуру Рютте на посаду генсека НАТО, але є нюанс

Минулого тижня Угорщина дала сигнал, що не планує відмовлятися від імпорту природного газу з Росії, і намагатиметься поглибити ділові зв’язки з Москвою в непідсанкційних галузях.

Про те, чого очікувати від ювілейного саміту НАТО у Вашингтоні, який відбудеться 9–11 липня, — у статтях Володимира Кравченка “На Вашингтонському саміті НАТО Україні готуються подати особливу “страву” та "Чому Байден не бере Україну до НАТО".