UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент ПАР закликав скасувати обмеження на поїздки до його країни через «Омікрон»

Матамела Сиріл Рамафоса зазначив, що ці обмеження є невиправданими і несправедливо дискримінують країну та південноафриканські братні держави.

Глава ПАР Матамела Сиріл Рамафоса закликав до скасування обмежень на поїздки, які були введені державами для боротьби з поширенням нового штаму коронавірусу "Омікрон", передає "Інтерфакс".

"Закликаю всі ті країни, які запровадили заборону на поїздки до ПАР, а також наші братні країни півдня Африки, негайно та терміново скасувати свої рішення", - заявив 28 листопада президент країни.

Рамафоса заявив, що нові обмеження просто завдадуть "ще більших збитків економіці постраждалих країн і підірвуть їхню здатність реагувати на пандемію і відновлюватися після неї".

За його словами, обмеження не підкріплені з наукової точки зору і не зможуть ефективно запобігти поширенню нового штаму.

Читайте також: ВООЗ надала назву новому штаму коронавірусу з ПАР

Європейський центр із запобігання та контролю захворювань - ECDC зазначив, що "для країн ЄС та Європейського економічного простору загальний рівень ризику, пов'язаного з варіантом Omicron SARS-CoV-2, оцінюється від високого до дуже високого".

Крім ПАР Omicron виявлено в Малаві, а на ранок суботи, 27 листопада, його виявили вже в Німеччині та Чехії. Випадок зараження цим штамом COVID-19 також був зареєстрований в Ізраїлі у людини, яка прилетіла з Малаві. Напередодні відмічені випадки зараження варіантом Omicron у Гонконгу та Бельгії.

Європейська комісія пропонує країнам Євросоюзу на якийсь час перервати авіасполучення з південноафриканськими країнами. З такою пропозицією виступила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн.